Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kalašnikov vytvára samovražedný dron, ktorý vybuchuje po náraze

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ruský výrobný gigant Kalašnikov je nepochybne známy najmä svojou AK-47čkou, no spoločnosť sa venuje rôznym projektom do budúcnosti. Jedným z nich je aj vývoj bojového dronu, ktorý je navrhnutý tak, aby sa zo vzduchu spustil priamo na cieľ a po náraze okamžite vybuchol a zničil ho.

Dron s fixnými krídlami, nazvaný ako KUB-UAV, je vyvinutý v spolupráci so spoločnosťou Zala Aero Group. Je popisovaný ako „vysoko presný útočný bezpilotný letecký systém“, podľa spoločnosti Kalašnikov bol dron navrhnutý tak, aby dokázal zničiť vzdialené pozemné ciele označené súradnicami alebo snímkami prostredníctvom výbušnín s plánovanou úžitkovou hmotnosťou 3 kilogramy.

„Kamikadze“ dron by mal byť počas misie mimoriadne presný, schopný tajného štartu a tichého letu. Je navrhnutý tak, aby dokázal letieť pod dobu až 30 minút pri rýchlosti 80 až 130 km / h. Rozmery dronu sú 121 x 95 x 16,5 cm (47 x 37 x 6,5 palca) a je podľa zverejnených záberov bol zrejme úspešne otestovaný v teréne a je pripravený na použitie.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Kalašnikov je nový dron komplexným bojovým nástrojom, ktorý sa dostane k cieľu bez ohľadu na jeho utajenie a zložitosť terénu. Dron dokáže operovať v nízkych aj vysokých nadmorských výškach. Je to presná a efektívna zbraň, proti ktorej je veľmi ťažké bojovať s použitím tradičných systémov protivzdušnej obrany. Spoločnosť neposkytla ďalšie snímky ani podrobnosti o cene a dostupnosti KUB-UAV.

Kalašnikov KUB-UAV