Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unikátny reproduktor z nerecyklovateľného plastového odpadu

Unikátny reproduktor z nerecyklovateľného plastového odpadu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Plastový odpad je prekliatím modernej doby, zatiaľ čo niektoré typy plastov sa dajú pomerne ľahko recyklovať, s inými môže byť problém. Dizajnové štúdio Gomi z Brightonu vo Veľkej Británii preto chce pomôcť tak, že vytvorilo bezdrôtový reproduktor vyrobený z flexibilných plastov.

Odpad z flexibilných plastov končí na skládkach alebo býva spálený. V Británii je vo veľkej miere považovaný za nerecyklovateľný a preto sa ho dizajnéri z Gomi rozhodli transformovať do inovatívneho dizajnu bezdrôtového reproduktora. Tri moduly, ktoré tvoria telo reproduktora, sú vyrobené zo 100 plastových vriec, ktoré sa roztavia, stlačia a formujú do dielov reproduktorov. Proces výroby tiež zahŕňa ručné vytváranie akoby mramorových vzorov, čo znamená, že každý reproduktor môže byť jedinečný.

Bezdrôtový reproduktor Gomi

Štúdio spolupracuje s miestnymi veľkoobchodníkmi v meste Sussex, ktorí mu dodávajú potrebný plastový odpad, ktorý by inak skončil na skládke alebo by bol spaľovaný. Spoločnosť Gomi tiež prijíma plastový odpad aj od domácností a v súčasnosti hľadá iné spôsoby, ako odoberať tento nerecyklovateľný flexibilný plastový odpad.

Samotný bezdrôtový reproduktor má rozmery 138 x 270 x 80 mm a vo vnútri má zabudovaný jeden výškový a jeden stredový reproduktor. Pre bezdrôtový prenos využíva pripojenie Bluetooth 4.0. Používatelia si môžu svoju obľúbenú hudbu púšťať po dobu až 18 hodín na jedno nabitie batérie.

Bezdrôtový reproduktor Gomi

Spoločnosť Gomi tiež vyrába prenosnú powerbanku pre nabíjanie mobilných zariadení, ktorá má v sebe lítium-iónovú batériu s kapacitou 20 000 mAh. K dispozícii je port USB-C, štandardné rozhranie USB, rovnako a ko rýchly port USB 3.0.

Oba výrobky sa dajú získať prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter. Bezdrôtový reproduktor stojí 195 libier (približne 228 euro) a mal by byť dostupný v novembri 2019, zatiaľ čo powerbanka stojí 39 libier (okolo 45,5 euro) a k dispozícii by mala byť tiež od novembra, teda za predpokladu, že kampaň bude úspešná a výrobca dodrží svoj plán.

Bezdrôtový reproduktor Gomi