Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Koniec kuriérov? Autonómne roboty donesú balík až k vašim dverám!

Koniec kuriérov? Autonómne roboty donesú balík až k vašim dverám!
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V blízkej budúcnosti možno vymiznú ľudskí kuriéri a nahradia ich autonómne donáškové roboty. Viacero spoločností totiž už začalo testovať tieto inovatívne technológie. Pripojila sa k nim aj logistická spoločnosť FedEx, ktorá vyvíja vlastného robota s názvom SameDay Bot.

Už podľa označenia vyplýva, že tento autonómny robot je navrhnutý tak, aby doručoval zásielky priamo k zákazníkom v rovnaký deň objednávky, čiže môže byť doplnkom k ľudským kuriérom napríklad počas veľkého vyťaženia. Robot je reakciou na rastúci trh elektronického obchodu, ktorý je bezpečný a šetrný k životnému prostrediu.

Autonómny donáškový robot poháňaný batériou sa vyvíja v spolupráci so spoločnosťou DEKA Development & Research Corp. Je určený pre doručovanie menších balíkov medzi firmami alebo medzi firmou a koncovým zákazníkom. Dokáže sa pohybovať po chodníkoch a popri cestách, pričom zvláda prechod aj po nespevnených plochách. Jeho kolesá sú prispôsobené dokonca pre prekonanie malých schodov pred domom. Robot má vpredu a vzadu umiestnený panel s displejmi, ktoré zobrazujú správy a stav samotného robota.

Autonómny donáškový robot FedEx.

Robot SameDay Bot disponuje bezpečnostnou technológiou rozpoznávania chodcov a iných prekážok. V orientácii mu pomáha niekoľko kamier a laserová technológia radarového mapovania LiDAR. Algoritmy strojového učenia sa starajú o detekciu a vyhýbanie sa prekážkam a o vykresľovanie trasy robota. Keď dorazí ma miesto určenia, iba daný zákazník môže odblokovať dvierka v tele robota a vyzdvihnúť si svoju zásielku.

Spoločnosť FedEx má v pláne začať testovať autonómne donáškové roboty SameDay Bot v americkom meste Memphis v priebehu leta tohto roku. Pilotný projekt sa uskutoční medzi pobočkami FedEx Office. Prototyp robota bol predstavený aj niektorým maloobchodným firmám, vrátane AutoZone, Pizza Hut, Target a Walgreens a ich predbežné reakcie sa zdajú byť pozitívne.

Autonómny donáškový robot FedEx.

Autonómny donáškový robot FedEx.