Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológiami vybavený priechod pre chodcov zvýši bezpečnosť

Technológiami vybavený priechod pre chodcov zvýši bezpečnosť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kórejský inštitút stavebného inžinierstva a stavebnej technológie (KICT) oznámil vývoj „systému prevencie dopravných nehôd ďalšej generácie“. Systém upozorní vodičov motorových vozidiel, aby pred priechodom pre chodcov znížili rýchlosť, čím by sa mohol znížiť počet dopravných nehôd.

Tím výskumníkov z KICT navrhol bezpečnostný systém, ktorý pomocou kamery s tepelným senzorom deteguje chodcov blížiacich sa k priechodu. Pokiaľ je takýto chodec kamerou identifikovaný, systém reaguje na to tak, že priechod pre chodcov osvetlí radom LED svetiel, ktoré sú zabudované do asfaltu vozovky po oboch stranách priechodu. Svetlá sú viditeľné do zo vzdialenosti až 50 metrov od priechodu, no nie sú také jasné, aby oslnili vodičov.

Bezpečnostný systém pre priechody pre chodcov.

Ako náhle sa vozidlo následne dostane do vzdialenosti 30 m od priechodu pre chodcov, rozsvieti sa blikajúca elektronická značka, ktorá varuje vodiča pred chodcom v prípade, že z nejakého dôvodu si nevšimol zabudované LED svetlá.

Samotní chodci sú upozornení na blížiace sa vozidlo tromi spôsobmi. Ak je zistené vozidlo, ktoré sa pohybuje rýchlosťou vyššou ako 10 km / h (čiže nespomaľuje), na zemi sa premietne varovný obraz, ktorý by mal upútať pozornosť chodca. Po druhé sa spustí zvukový alarm a tertí spôsob upozornenia funguje prostredníctvom mobilnej aplikácie, ktorá spustí vibrovanie smartfónu a tiež vydá samostatný zvukový alarm.

Bezpečnostný systém pre priechody pre chodcov.

Počas testov priamo v teréne s približne 1 000 vozidlami zastavilo alebo znížilo svoju rýchlosť 83,4% vodičov, ktorí reagovali na nový varovný systém. Na ceste s maximálnou povolenou rýchlosťou 50 km / h až takmer 20 percent viac vodičov blížiacich sa k tomuto priechodu pre chodcov znížilo rýchlosť v porovnaní s rovnakým priechodom pre chodcov bez varovného systému.

Vývojári z KCIT odhadujú, že náklady na nový bezpečnostný systém pre priechody pre chodcov by mal stáť približne 13 300 dolárov, no jeho výhody prevažujú tieto výdavky.

Bezpečnostný systém pre priechody pre chodcov.