Vláda podporí regióny, do rekonštrukcií investuje milióny eur

TA3 SITA
27.2.2019 13:20

Vláda schválila návrh tohtoročných priorít pre deväť menej rozvinutých regiónov. Spočívajú v investičnej podpore viacerých projektov, v celkovej výške štyri a pol milióna eur. Celkovo by malo v tomto dôsledku vzniknúť viac než 200 pracovných miest.

Menej rozvinuté okresy

Vláda schválila návrh ročných priorít okresov Bardejov, Gelnica, Kežmarok, Medzilaborce, Revúca, Rožňava, Sobrance, Svidník a Trebišov na rok 2019. Vďaka týmto prioritám má v deviatich okresoch vzniknúť 93 pracovných miest priamo a ďalších 132 pracovných miest nepriamo. Celkové náklady na realizáciu projektov majú dosiahnuť 4,68 mil. eur.

Ako po rokovaní vlády uviedol vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši, tieto okresy patria medzi najmenej rozvinuté na Slovensku a samé si na úrovni výborov pre najmenej rozvinuté okresy navrhli priority a aktivity, ktoré chcú v tomto roku zrealizovať. Na tieto projekty štát prostredníctvom regionálneho príspevku vynaloží celkovo takmer 2,2 mil. eur.

Zrekonštruujú plaváreň

"Priamo vytvoria približne 100 pracovných miest a rátame s multiplikačným efektom a vytvorením nových pracovných miest v nadväznosti na oblasti, ktoré budú podporované," povedal Raši. V Trebišove sa má napríklad zrekonštruovať mestská plaváreň s investičnými nákladmi v sume 1,95 mil. eur, čím sa má priamo vytvoriť päť pracovných miest.

V obci Vojčice v okrese Trebišov sa má začať s výrobou betónových výrobkov pre stavebný rozvoj obce a okolitých obcí. Celkové náklady tohto projektu majú predstavovať 124,1 tis. eur, pričom sa očakáva vytvorenie piatich pracovných miest. Mesto Sobrance počíta s dobudovaním komunitného centra za 96 tis. eur, vďaka čomu majú vzniknúť dve pracovné miesta.

Obec Dedinky v okrese Rožňava ráta s prípravou realizačnej dokumentácie pre rekonštrukciu lanovej dráhy Dedinky-Geravy, čo by si malo vyžiadať 630 tis. eur. Týmto projektom sa má vytvoriť sedem pracovných miest. Samotné mesto Rožňava si za prioritu dalo zabezpečenie pokračovania aktivít Koordinačného centra pre rozvoj okresu Rožňava, n.o. za 209,2 tis. eur s očakávaným vytvorením dvoch pracovných miest.

Opravením bazéna zvýšia návštevnosť

Mesto Revúca prišlo s projektom rekonštrukcie letného bazéna za účelom zvýšenia návštevnosti a atraktivity existujúceho areálu kúpaliska. Projekt si má vyžiadať 210 tis. eur a majú vďaka nemu vzniknúť štyri pracovné miesta priamo a štyri pracovné miesta nepriamo.

Obec Margecany v okrese Gelnica chce podporiť rozvoj cestovného ruchu a zvýšenie návštevnosti regiónu premostením lávky Ružín. Náklady na tento projekt majú tvoriť 200 tis. eur a nepriamo má vzniknúť päť pracovných miest. Firma Slovobuv Bardejov, s.r.o. má dostať regionálny príspevok na nákup technológie a materiálov pre vzdelávanie a zaškolenie uchádzačov o zamestnanie pre potreby obuvníckeho priemyslu. Projekt má stáť 156 tis. eur a má sa ním vytvoriť päť pracovných miest priamo a ďalšie dve pracovné miesta nepriamo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok