Európsky olympijský festival mládeže je ohrozený. Pýtajú viac peňazí

TA3 TASR
26.2.2019 19:06

Európsky olympijský festival mládeže Košice 2021 je ohrozený. Košický kraj a mesto Košice tvrdia, že na jeho zorganizovanie nemajú dostatok peňazí. Župan a primátor mesta by už v stredu mali ísť s touto požiadavkou do Bratislavy. Tvrdia, že ak im vláda neschváli vyšší príspevok, budú musieť pravdepodobne od organizácie festivalu odstúpiť.

Stretnutie s premiérom

"Dnes predpoludním sme dostali informáciu z Úradu vlády SR, že sa v stredu ráno v Bratislave s nami stretne podpredseda vlády Richard Raši, ktorého o to požiadal premiér Peter Pellegrini. Toto gesto vnímame veľmi pozitívne a oceňujeme, že bol navrhnutý termín tesne pred stredajším rokovaním vlády a za vládu sa na ňom zúčastní človek, ktorý miluje Košice. Chceme spolu hovoriť o tom, ako sa aj s pomocou vlády môžeme vyrovnať so všetkými rizikami a bariérami, ktoré organizácia takéhoto významného podujatia prináša," uviedol Polaček s tým, že snahou vedenia mesta aj naďalej zostáva to, aby sa EYOF v Košiciach mohol konať.

Spoločné stretnutie sa uskutoční aj na základe uznesení mestského a krajského zastupiteľstva, ktoré primátora a župana poverili iniciovaním rokovania s premiérom Petrom Pellegrinim o navýšení financií na organizovanie podujatia. Prísľub podpory z Úradu vlády SR je aktuálne 12 miliónov eur, čo je podľa Polačeka a Trnku nedostatočné. Tvrdia, že mesto potrebuje minimálne 30 miliónov eur a KSK ďalších desať miliónov.

Nastal výpadok financií

Vicepremiér Raši sa predtým vyjadril, že na EYOF 2021 je plánovaný rozpočet podľa pracovných materiálov, odsúhlasený mestom Košice i Slovenským olympijským výborom, vo výške 25,45 milióna eur. Podľa Polačeka sa pôvodne uvažovalo, že na EYOF by malo stačiť  podstatne menej peňazí, no výrazne sa zmenili niektoré okolnosti. "Nastal výpadok financií, ktoré mali byť pri výstavbe športovísk použité zo súkromných zdrojov. Je to tak napríklad v prípade haly Cassosport, kde sa súkromný investor v zmluve s mestom Košice zaviazal investovať tri milióny eur do jej rekonštrukcie, no z týchto jeho plánov zišlo," vysvetlil.

Ako pokračoval, ak na stredajšom stretnutí dostane garancie, že vláda uvoľní mestu Košice 30 miliónov eur na výdavky súvisiace s EYOF, ku ktorým v zmysle memoranda bude garantovať poskytnutie 18 miliónov eur na výstavbu NTC a zároveň pre KSK dá ním požadovaných desať miliónov eur na výstavbu športovej infraštruktúry, okamžite sa začne pracovať na organizácii EYOF. "Takisto veríme, že vláda dodrží svoj záväzok, že na rekonštrukciu vysokoškolských internátov, kde budú bývať športovci, dostanú univerzity v meste 21 miliónov eur a Slovenský tenisový zväz nájde vo svojom rozpočte šesť miliónov eur na dofinancovanie NTC," dodal primátor s tým, že ak všetky tieto podmienky budú splnené, mesto urobí všetko pre čo najlepšiu organizáciu EYOF.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok