Zúžil sa výber, je čas na témy. Politici reagujú na Mistríka

TA3 TASR SITA
26.2.2019 11:36

Zvrat vo voľbách spôsobilo rozhodnutie jedného z favoritov, Roberta Mistríka, vzdať svoj boj o prezidentský palác. Mistrík na tlačovej besede argumentoval prieskumami, ktoré čoskoro spoznáme, ktoré vraj hovoria "jasnou rečou". Jednoznačne podporil svoju doterajšiu súperku Zuzanu Čaputovú. Pozrite sa, ako reagujú na Mistríkov krok slovenskí politici.

Neľahké rozhodnutie po náročnej kampani

Po Mistríkovom vyjadrení zaujal jednoznačný postoj prezident Andrej Kiska. "Veľmi oceňujem postoj pána Mistríka, ktorý dnes urobil veľké rozhodnutie a odstúpil v prospech teraz už jasnej favoritky Zuzany Čaputovej. Pán Mistrík dodržal slovo, že sa zachová zodpovedne. Toto rozhodnutie sa určite nerodilo ľahko, obzvlášť po náročnej kampani," uviedol.

"Od začiatku prezidentskej kampane som bol presvedčený, že hlasy slušného a spravodlivého Slovenska sa musia spojiť za jedným silným kandidátom, respektíve kandidátkou. Podporujem Zuzanu Čaputovú. Bude dobrou prezidentkou Slovenskej republiky,“ dodal Kiska vo svojom vyjadrení.

Výber sa zúžil na Čaputovú

Strana SaS do poslednej chvíle podporovala Mistríka, po jeho odstúpení z boja o prezidentský palác však tiež vyjadrila podporu Čaputovej. "V ťažkých časoch, ktoré prežívame, si vážime ľudí, ktorí vedia pre dobro ostatných a krajiny spraviť zodpovedné rozhodnutia. Zodpovednosť za štát a čestnosť sú hodnoty, na ktorých staviame," uvádza sa v stanovisku strany. Ako liberáli uviedli, zásadne sa zužuje výber pre demokratického voliča, "ktorý si neželá, aby sa prezidentom Slovenskej republiky stal nominant Roberta Fica."

"Vyjadrujeme podporu Zuzane Čaputovej. Je to dnes jediný demokratický kandidát, za ktorým sa oplatí zjednotiť slušné Slovensko," dodali vo vyjadrení Richard Sulík, Ľubomír Galko a Jana Kiššová.

Tí, ktorí sa obávajú Harabina, môžu kľudne spať

"Veľmi oceňujem mimoriadne zodpovedný prístup Roberta Mistríka, čím naplnil svoj verejný prísľub, ktorý vyslovil po stretnutí so Zuzanou Čaputovou, ktoré sme zorganizovali. Je veľmi dobré, že tento krok urobil v dostatočnom predstihu pred prvým kolom, čím vzniká priestor pre vysvetlenie tohto kroku jeho voličom,"uviedol na sociálnej sieti Igor Matovič, líder OĽaNO. 

"Od dnes môžu ľudia, ktorí sa obávali postupu Štefana Harabina do druhého kola, kľudne spávať, čo bol náš cieľ. Čo ale neznamená, že nemáme byť do poslednej chvíle ostražití ... čert nikdy nespí;o)," dodal. Matovičovci pred časom uviedli, že nepodporia len jedného z kandidátov a za vhodných označili Mistríka, Čaputovú ale aj Františka Mikloška.

Budeme pre ňu naplno kampaňovať

Ďalšou stranou, ktorá doteraz podporovala Mistríka, bola Spolu Miroslava Beblavého. "Jeho rozhodnutie vzdať sa kandidatúry však považujeme v tejto chvíli za zodpovedný krok. Potvrdzuje, že Robert Mistrík je osobnosťou, ktorej ide v prvom rade o dobro celého Slovenska," uviedol k tlačovej besede Beblavý. 

"Na základe rozhodnutia predsedníctva strany Spolu môžem potvrdiť, že po odstúpení pána Mistríka podporujeme Zuzanu Čaputovú a odteraz celá Koalícia PS a Spolu bude pre ňu naplno kampaňovať - po úspechu v komunálnych voľbách verím, že dosiahneme úspech aj v prezidentských a európskych voľbách,"dodal na sociálnej sieti.

Šefčovič: Voľby nie sú o prieskumoch

Prezidentský kandidát Maroš Šefčovič verí, že keď sa už časť kandidátov napokon dohodla, kto sa v prospech koho vzdá, konečne sa kandidáti dostanú k nastoľovaniu tém. Podľa Šefčoviča to majú byť témy, ktoré Slovensko posunú dopredu, "ktoré aj do budúcna zabezpečia pracovné miesta a lepšie platy, ktoré zlepšia postavenie našich seniorov, voči ktorým máme dlh, a ktoré podporia mladé rodiny". "Lebo voľby prezidenta sú o vízii pre Slovensko, nie o prieskumoch a vzdávaní sa," uviedol.

Šefčovič bol prekvapený, aký veľký priestor a dôležitosť pripisovali kandidáti prieskumom verejnej mienky, kto má akú podporu, kto sa v prospech koho vzdá. "Potom ani nezostalo dosť času na to, aby predstavili svoj program pre Slovensko, čo chcú urobiť, ako chcú našim občanom a našej krajine pomôcť," podotkol. Zároveň priblížil, že keď vstúpil do prezidentskej kampane, bol pripravený na debatu o tom, kam bude Slovensko smerovať. "Preto som predstavil svoj program, ktorý jasne hovorí o ďalšom rozvoji Slovenska, o silnom sociálnom rozmere s dôrazom na dôchodcov či mladé rodiny, o spájaní rozdelenej spoločnosti a o tom, aby sme naďalej úspešne hrali prvé husle v Európskej únii," uviedol Šefčovič, ktorého v kampani podporuje strana Smer-SD.

Róbert Mistrík oznámil, že sa vzdáva prezidentskej kandidatúry v prospech Čaputovej. Podporovala ho opozičná strana Sloboda a Solidarita a mimoparlamentná strana Spolu - občianska demokracia. Čaputovú podporuje mimoparlamentné Progresívne Slovensko. "Nesmieme do prezidentského paláca pustiť predĺžené roky Roberta Fica a Vladimíra Mečiara," povedal na tlačovej besede Mistrík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok