Zvrat v boji o prezidentský palác. Končí Mistrík, nie Čaputová

TA3 SITA TASR
26.2.2019 11:03

V prezidentských voľbách sa menia sily. Robert Mistrík usporiadal so svojou súperkou Zuzanou Čaputovou tlačovú konferenciu a uskutočnil "zásadné vyhlásenie k téme spájania síl demokratických kandidátov". Inými slovami, odstupuje z boja o prezidentský palác a podporí Čaputovú. Ide o prekvapivý zvrat, čakalo sa skôr, že odstúpi jeho protikandidátka.

Jednoznačne podporí Čaputovú

"Do prezidentskej kampane som vstupoval s čistými úmyslami. Mojou ambíciou bolo, aby Slovensko malo slušného a rozumného prezidenta, ktorý bude stáť na strane pravdy a bude pomáhať občanom v mnohých dôležitých oblastiach," začal svoje vyhlásenie Mistrík. Uviedol, že chcel, aby do prvého kola išiel jeden demokratický kandidát s čo najširšou podporou. Vyzdvihol slušnosť, ktorá je jeho "morálnym imperatívom".

"Po zrelej a nie ľahkej úvahe chcem oznámiť, že z prezidentských volieb odstupujem," vyhlásil Mistrík. Argumentoval prieskumami, ktoré budú zverejnené v najbližších dňoch a ktoré hovoria "jasnou rečou". Zuzana Čaputová v nich zrejme dosiahla lepšie čísla ako on. Tvrdí, že mu ide o Slovensko a nie o vlastný prospech, a verí, že jeho rozhodnutie prispeje k zmene na Slovensku. Vo voľbách Mistrík jednoznačne podporí Čaputovú.  

Čaputová poďakovala Mistríkovi za prejavenú dôveru. "Rozhodnutie si nesmierne vážim. Nie je automatické, že podpora jeho voličov sa presunie ku mne, budem sa musieť o ich dôveru uchádzať," uviedla a podotkla, že sa uchádza o dôveru všetkých ľudí, pre ktorých je ľudskosť, súcit a túžba po spravodlivejšom Slovensku na prvom mieste. Vedec Mistrík s právničkou Čaputovou patrili v prieskumoch spolu s Marošom Šefčovičom a Štefanom Harabinom k favoritom prezidentských volieb. Výzvam, aby odstúpila, čelila pre počiatočné slabšie čísla najmä Čaputová.

Prvé kolo prezidentských volieb bude 16. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, bude sa konať 30. marca druhé kolo.

Advokátka, ktorá bojovala proti skládke

Zuzana Čaputová sa narodila v Bratislave 21. júna 1973. Je advokátkou, občianskou aktivistkou a podpredsedníčkou mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko. Vyštudovala Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, ktorú skončila v roku 1996 a získala titul magistra práv. Počas štúdia a po jeho skončení pracovala v miestnej samospráve v Pezinku, najprv ako asistentka na právnom oddelení, neskôr ako zástupkyňa prednostu mestského úradu. 

V Pezinku vyše desať rokov stála na čele verejnej kampane proti povoleniu ďalšej skládky odpadu, ktorá by znečistila pôdu, vzduch a vodu v meste a okolí. Zápas proti skládke vyvrcholil v roku 2013, keď Najvyšší súd SR rozhodol, že nová povolená skládka bola nezákonná.

Kandidáti v TA3: Za súperov sa nepovažujeme

Čaputová a Mistrík sa v prvej polovici februára stretli aj v našej relácii V politike. Ako uviedli, považujú sa skôr za spolukandidátov ako súperov. Mistrík za svoju výhodu považuje napríklad to, že je nezávislý kandidát. Čaputová, naopak, svoju politickú príslušnosť vnímala ako dôkaz, že to so spoločenskou zmenou myslí vážne. 

Podľa Čaputovej rozdiely medzi kandidátmi vychádzajú z ich profesijných skúseností. S Čaputovou ako právničkou sa spája spravodlivosť, s Mistríkom ako vedcom modernizácia Slovenska. Čaputová zdôraznila, že nemá na mysli len spravodlivosť v právnom slova zmysle, ale aj sociálnu spravodlivosť, alebo spravodlivosť v životnom prostredí. Ako prezidentka by napríklad nepodpísala zákon, ak by v ňom nebola kvalitne vypracovaná doložka o environmentálnych vplyvoch.

Kandidáti hovorili aj o partnerstvách párov rovnakého pohlavia. Mistrík vyhlásil, že manželstvo je rezervované pre vzťah muža a ženy, no párom rovnakého pohlavia treba priznať práva ako nahliadanie do zdravotnej dokumentácie, alebo uľahčiť vysporiadanie majetku. Je však proti adopcii detí homosexuálnymi pármi. Čaputová uviedla, že je za registrované partnerstvá. Podľa svojich slov by sa tiež snažila obrúsiť hrany a znížiť strach z inakosti, ktorý pri tejto téme existuje. Vyjadrili sa aj k otázke dekriminalizácie marihuany. V názoroch sa zhodli. Právna úprava by sa podľa nich mala uvoľniť, najmä pri mladých ľuďoch a malých množstvách. Podľa Mistríka treba byť naopak prísny najmä voči dílerom a distribútorom.

Obaja kandidáti tiež avizovali, že by v kontakte s politickou reprezentáciou extrémistov zachovali rovnaký prístup ako súčasný prezident Andrej Kiska a nepozývali by ich na politické rokovania. Zdôrazňujú však, že by určite neignorovali voličov takýchto strán.

Kto kandiduje: 
Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Martin Daňo, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, František Mikloško, Maroš Šefčovič, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník a Ivan Zuzula.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok