Británia rozdelila Maurícius neoprávnene, uviedol súd v Haagu

TA3 TASR
25.2.2019 18:20

Medzinárodný súdny dvor so sídlom v Haagu v pondelok uviedol, že Británia rozdelila Maurícius neoprávnene, keď ukončila svoju koloniálnu nadvládu nad ostrovmi v Indickom oceáne, a musí "čo najrýchlejšie ukončiť svoju správu Čagoských ostrovov".

Británia rozdelila Maurícius neoprávnene, uviedol súd v Haagu
ČTK/PICTURE ALLIANCE/CHROMORANGE / A. Shalamov (ilu foto)

Agentúra AP pripomína, že poradný posudok MSD nie je záväzný, ale má svoju váhu, keďže ho vyniesol najvyšší súd Organizácie Spojených národov, a vyvíja nátlak na Londýn, aby v tejto súvislosti konal.

Británia vysťahovala približne 2000 ľudí z Čagoských ostrovov v 60. a 70. rokoch minulého storočia, aby americká armáda mohla vybudovať leteckú základňu na ostrove Diego García. Mnohí z nich sa usadili v Británii a bojujú na britských súdoch, aby sa na tieto ostrovy mohli vrátiť.

MSD sa vyjadril, že aj keď vláda na Mauríciu v čase nadobudnutia nezávislosti krajiny v roku 1968 súhlasila s odštiepením Čagoských ostrovov, "toto odpojenie sa nezakladalo na slobodnom a skutočnom vyjadrení vôle ľudí, ktorých sa to týkalo". Teraz je na Valnom zhromaždení OSN, aby sa rozhodlo, ako "zabezpečiť dovŕšenie dekolonizácie Maurícia", dodal MSD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok