Testy panenstva nechcú vykonávať. Sú zbytočné, tvrdia lekári

TA3 TASR
25.2.2019 17:26

Národná rada Kolégia lekárov v Belgicku vyhlásila, že už nepovažuje za opodstatnené vykonávať testy panenstva a vydávať o tom osvedčenia. Uviedli v pondelok belgické periodiká Het Laatste Nieuws, De Standaard a Gazette van Antwerpen.

Testy panenstva nechcú vykonávať. Sú zbytočné, tvrdia lekári
TASR/Martin Baumann (ilu foto)

Denníky s odvolaním sa na lekárov uviedli, že takéto praktiky sú zbytočné, irelevantné, diskriminujúce a môžu byť vnímané ako agresia. "Je sexistické, keď dievča musí preukázať osvedčenie o panenstve pre uzavretie manželstva. Ale z pozície lekára je v súčasnosti ťažké povedať nie," opísal situáciu Hendrik Cammu, špecialista na odbor gynekológie zo Slobodnej bruselskej univerzity.

Kolégium lekárov vo svojom stanovisku nadväzuje na vyhlásenie Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorého cieľom je skončiť s vykonávaním testov panenstva. V niektorých krajinách, vrátane Belgicka, sa tieto testy stále vykonávajú.

Belgické médiá v tejto súvislosti oslovili nemocnicu Svätého Petra v centre Bruselu, ktorej predstavitelia toto odporúčanie privítali. Nemocnica tvrdí, že s touto praktikou prestala už pred desaťročiami, lebo nie je žiadny lekársky a vedecký význam pre vykonávanie takýchto testov. "Testy panenstva sú často požadované treťou stranou, pričom z etického hľadiska má každý človek právo na svoje telo, ako aj nakladať so svojou sexualitou, ako uzná za vhodné," upozornil Martin Caillet, gynekológ fakultnej nemocnice Svätého Petra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok