Oscary boli po rokoch bez moderátora, najlepší film prekvapil

TA3 TASR SITA
25.2.2019 06:17

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied pre najlepší film získala road movie Zelená kniha. Snímka v réžii Petera Farrellyho bodovala aj v ďalších dvoch kategóriách, keď Oscara za pôvodný scenár získali Nick Vallelonga, Brian Currie a Peter Farrelly a sošku pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe si prevzali Mahershala Ali.

Oscary boli po rokoch bez moderátora, najlepší film prekvapil
SITA/AP

Príbeh jazzového klaviristu

Dej filmu sa odohráva v roku 1962 a je inšpirovaný skutočným príbehom afroamerického jazzového klaviristu Dona Shirleyho, ktorého stvárňuje Mahershala Ali, a italoamerického vyhadzovača Tonyho Vallelongu, ktorého hrá Viggo Mortensen. Film sa zameriava na ich turné po americkom regióne Deep South na juhu Spojených štátov. Vallelonga je Shirleyho osobným šoférom a telesným strážcom.

Oscara za adaptovaný scenár si vyslúžili tvorcovia filmu BlacKkKlansman, Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott a Spike Lee. Štyri ceny v hollywoodskom Dolby Theatre získala hudobná životopisná snímka Bohemian Rhapsody, ktorá vyniesla trofej Ramimu Malekovi za stvárnenie Freddieho Mercuryho a ďalšie tri jej americkí akademici udelili za strih (John Ottman) a tiež strih a mix zvuku.

Tento britsko-americký biografický film režírovali Bryan Singer a Dexter Fletcher. Snímka sleduje začiatky skupiny Queen, jej závratnú kariéru a celosvetový úspech. Príbeh filmu sa končí v roku 1985, keď skupina vystúpila na charitatívnom koncerte Live Aid na londýnskom štadióne Wembley. Pre Maleka, ktorý je egyptského pôvodu, je to prvý Oscar. Je držiteľom aj Zlatého glóbusu, ceny British Academy Film Awards i ocenenia Primetime Emmy Award.

Oscara pre najlepší cudzojazyčný film získala čiernobiela mexická dráma Roma, ktorú ocenili aj za réžiu a kameru, o ktoré sa postaral Alfonso Cuarón. Film sa odohráva na začiatku 70. rokov 20. storočia a je čiastočne autobiografickým opisom výchovy režiséra a scenáristu tohto filmu Alfonsa Cuaróna na predmestí Colonia Roma metropoly Mexiko. Snímka zachytáva život spolubývajúcej ženy v rodine z mexickej strednej triedy. Ide o portrét domácich konfliktov a spoločenskej hierarchie v politickom chaose 70. rokov. Tri trofeje si vyslúžila aj komiksovka Čierny panter, ktorú ocenili za hudbu (Ludwig Göransson), kostýmy (Ruth E. Carter) a výpravu (Hannah Beachler a Jay Hart).

Najlepšou herečkou Olivia Colman

Cenu pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe si prevzala Olivia Colman, ktorá tak premenila na víťazstvo jedinú z desiatich nominácií pre historickú dramédiu Favoritka. Za ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe ocenili Reginu King (If Beale Street Could Talk).

Oscara pre najlepší dokumentárny film získal Free Solo a najlepším animovaným filmom sa stal Spider-Man: Paralelné svety. Galavečer, ktorý nemal hlavného moderátora, otvorila anglická rocková kapela Queen s americkým spevákom Adamom Lambertom.

Večer odštartovala skupina Queen

Samotný galavečer odštartoval o 17.00 h miestneho času (02.00 h SEČ), pričom hviezdy svetového šoubiznisu začali prichádzať do komplexu Dolby Theatre po červenom koberci už dve a pol hodiny predtým.

Najviac - desať - nominácií mala historická komediálna dráma Favoritka a čiernobiela dráma Roma. Slávnostný večer sa vysielal naživo do viac než 225 krajín a teritórií sveta a vyhlásenie víťazov vo všetkých 24 kategóriách bolo odvysielané v priamom prenose. Po prvý raz za uplynulých 30 rokov sa udeľovanie konalo bez moderátora. Pôvodne mal galavečer moderovať komik Kevin Hart, svoju účasť však zrušil po tom, ako vyplávali na povrch jeho niekdajšie poznámky ohľadom homosexuálov. Hart vyhlásil, že svojou prítomnosťou nechce odvádzať pozornosť od slávnostného podujatia.

Namiesto jedného moderátora sa na pódiu vystriedali desiatky osobností vrátane Michaela Keatona, Helen Mirrenovej, Pharrella Williamsa, Daniela Craiga, Jennifer Lopezovej, Garyho Oldmana, Charlize Theronovej a Samuela Jacksona. Slávnostný večer sa začal vystúpením britskej rockovej skupiny Queen s hosťujúcim spevákom Adamom Lambertom.

Prehľad víťazov 91. ročníka udeľovania Oscarov:

Najlepší film: Zelená kniha
Réžia: Alfonso Cuarón
Herec v hlavnej úlohe: Rami Malek
Herečka v hlavnej úlohe: Olivia Colmanová
Film v cudzom jazyku: Roma

Herec vo vedľajšej úlohe: Mahershala Ali
Herečka vo vedľajšej úlohe: Regina Kingová
Pôvodná hudba: Ludwig Göransson (Čierny panter)
Pôvodná pieseň: Shallow (Zrodila sa hviezda - Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt)
Pôvodný scenár: Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly (Zelená kniha)
Adaptovaný scenár: Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee (BlacKkKlansman)

Krátky film: Skin
Animovaný celovečerný film: Spider-Man: Paralelné svety
Animovaný krátky film: Bao
Celovečerný dokument: Free Solo
Krátkometrážny dokument: Period. End of Sentence.

Kamera: Alfonso Cuarón (Roma)
Strih: John Ottman (Bohemian Rhapsody)
Výprava: Hannah Beachlerová, Jay Hart (Čierny panter)
Návrh kostýmov: Ruth Carterová (Čierny panter)
Masky: Greg Cannom, Kate Biscoeová, Patricia Dehaneyová (Vice)
Vizuálne efekty: Paul Lambert, Ian Hunter, Tristan Myles, J. D. Schwalm (Prvý človek)
Strih zvuku: John Warhurst, Nina Hartstoneová (Bohemian Rhapsody)
Mixáž zvuku: Paul Massey, Tim Cavagin, John Casali (Bohemian Rhapsody)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok