Turisti spôsobili v Slovenskom krase zánik kolónie netopierov

TA3 SITA
24.2.2019 17:52

Nezodpovední turisti spôsobili túto zimu v jednej z jaskýň v Slovenskom krase zánik celej kolónie zimujúcich netopierov, ktorá pozostávala z približne 160 jedincov.

Turisti spôsobili v Slovenskom krase zánik kolónie netopierov
TASR/Milan Kapusta (ilu)

Rozložili zakázaný oheň

Pri obci Hrhov (okres Rožňava) totiž nelegálne rozložili oheň v ústí jaskyne, čím zamorili dymom celý jaskynný priestor. Zánik kolónie zaznamenali ochranári zo Správy Národného parku Slovenský kras počas každoročného zimného sčítania netopierov v tamojších jaskyniach.

Ako uviedol odborník na netopiere Štefan Matis, najpočetnejším druhom netopiera v jaskyniach Slovenského krasu je aj počas tejto zimy večernica malá. U tohto druhu zaznamenali rekordný počet, až 74-tisíc jedincov. Dlhodobý pokles početnosti pozorujú u dvoch druhov - netopiera ostrouchého a uchane čiernej. Najvzácnejšími zimujúcimi druhmi sú podkovár južný, podkovár veľký, lietavec sťahovavý či netopier pobrežný.

Sčítanie funguje už od roku 1991

Celkovo tu odborníci zaznamenávajú výskyt až 20 druhov netopierov, čo predstavuje najbohatšiu druhovú skladbu v rámci jedného územného celku na Slovensku. „Zimné sčítanie netopierov sa robí až do polovice marca a preto kontrola ďalších zimovísk ešte môže priniesť veľa zaujímavých poznatkov,“ konštatoval Matis na stránke národného parku.

Odborníci kontrolujú každoročne okolo 100 vybraných jaskýň, priepastí a banských štôlní v Slovenskom krase, aby zistili druhové zloženie a početnosť netopierov. Výsledky výskumu predstavujú pre odborníkov významné údaje nevyhnutné pre ochranu jednotlivých zimovísk a konkrétnych druhov netopierov.

Sčítanie netopierov sa v Slovenskom krase v zimných mesiacoch pravidelne organizuje už od roku 1991. Zimoviská netopierov na území Slovenského krasu patria medzi najvýznamnejšie na Slovensku a mnohé z nich majú dokonca až celoeurópsky význam. V Slovenskom krase sa nachádza viac ako 1 300 jaskýň a priepastí, ktoré poskytujú ideálne podmienky na výskyt netopierov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok