Pomoc dorazila. Postavte sa na stranu ústavy, vyzval Guaidó vojakov

TA3 SITA TASR
23.2.2019 18:52

Venezuelský opozičný politik Juan Guaidó, ktorý sa v januári vyhlásil za prezidenta, oznámil v kolumbijskom pohraničnom meste Cúcuta spustenie distribúcie zahraničnej humanitárnej pomoci. Opozícia sa však stretla so silným odporom armády a polovojenských zložiek pri snahe dopraviť humanitárnu pomoc do krajiny.

Nemalo by dôjsť k násiliu

"Humanitárna pomoc sa určite dostane do Venezuely pokojným a nenásilným spôsobom," povedal Guaidó v prítomnosti prezidentov Kolumbie, Čile a Paraguaja.Guaidó vyzval príslušníkov venezuelských bezpečnostných zložiek blokujúcich hranice s Brazíliou a Kolumbiou, aby sa postavili "na stranu ústavy". Miestne médiá v tejto súvislosti oznámili, že do Kolumbie prebehli štyria členovia venezuelskej Národnej gardy.

V Cúcute čaká na distribúciu niekoľko stoviek ton potravín, liekov a ďalšej pomoci, ktorej väčšinu poskytli Spojené štáty. Humanitárnu pomoc Guaidóovi oficiálne odovzdal kolumbijský prezident Iván Duque. "Požadujeme, aby sa pomoc mohla nenásilne dostať na územie Venezuely," povedal Duque. Blokovanie pomoci na hraniciach by mohlo byť podľa neho hodnotené ako "zločin proti ľudskosti". Gauidó neskôr na Twitteri oznámil, že prvá zásielka humanitárnej pomoci sa napriek blokáde dostala do Venezuely cez hranice s Brazíliou.

Použili aj slzotvorný plyn

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v sobotu nariadil čiastočné uzavretie hraníc s Kolumbiou, aby zabránil prísunu humanitárnej pomoci poskytnutej predovšetkým Spojeným štátmi. Venezuela už predtým uzatvorila aj svoje hranice s Brazíliou a ostrovom Curacao.

Príslušníci venezuelskej Národnej gardy použili v sobotu slzotvorný plyn proti obyvateľom mesta Ureňa ležiaceho pri hraniciach s Kolumbiou, ktorí začali z pohraničného mosta odstraňovať kovové barikády a ostnatý drôt, aby umožnili prísun humanitárnej pomoci. Podobný zásah nasledoval neskôr v ďalšom pohraničnom meste San Antonio del Táchira.

Maduro je ochotný aj zomrieť

Nicolás Maduro rozhodol o úplnom prerušení diplomatických vzťahov so susednou Kolumbiou. Zároveň vyhlásil, že sa nikdy nevzdá a že je ochotný obetovať za nezávislosť Venezuely aj svoj život. Maduro svoje rozhodnutie oznámil na zhromaždení tisícov svojich stúpencov v metropole Caracas. Kolumbijským diplomatom dal 24 hodín na odchod z krajiny.

Prerušenie diplomatických stykov s Kolumbiou prišlo po tom, ako Guaidó navštívil kolumbijské pohraničné mesto Cúcuta. Socialistický prezident Maduro popiera, že by bola situácia taká kritická, aby si to vyžadovalo humanitárnu pomoc zo zahraničia. Dodávky pomoci z USA by podľa neho pripravili pôdu pre americkú inváziu do Venezuely. Svojho rivala Guaidóa označuje za bábku Spojených štátov.

Maduro sa stále drží pri moci aj vďaka tomu, že na jeho strane stojí venezuelská armáda. Guaidó zverejnil na svojom twitterovom účte video, na ktorom mu prisahajú vernosť piati príslušníci venezuelských ozbrojených síl. Madurov oponent následne zopakoval svoj prísľub amnestie pre všetkých vojakov, ktorí sa pridajú na stranu opozície.

Pomoc blokuje armáda

Opozícia sa však stretla so silným odporom armády a polovojenských zložiek pri snahe dopraviť humanitárnu pomoc do krajiny. Pri zrážkach zahynuli podľa správ najmenej štyria ľudia a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Štyroch ľudí zastrelili členovia provládnych ozbrojených skupín počas protestov proti blokovaniu brazílskych nákladných vozidiel s pomocou, ktoré čakajú za hranicou, uviedla podľa denníka El Nacional mimovládna organizácia Foro Penal. Dodala, že takmer 30 ľudí bolo zranených.

Protesty sa konali v meste Santa Elena de Uairén vo venezuelskom štáte Bolívar neďaleko brazílskej hranice. Tamojšie zrážky s obeťami potvrdil aj generálny tajomník Organizácie amerických štátov (OAŠ) Luis Almagro. Hlavným miestom, cez ktoré chce opozícia dostať pomoc do Venezuely, je kolumbijské pohraničné mesto Cúcuta, kde čaká niekoľko sto ton potravín, liekov a ďalších potrieb, zaslaných najmä Spojenými štátmi. Venezuelská armáda zastavila nákladné vozidlá snažiace sa prejsť cez dva tamojšie mosty, pričom použila slzotvorný plyn a gumové projektily na rozohnanie sprevádzajúcich davov.

Dve nákladné vozidlá smerujúce cez hranicu boli podpálené, oznámil hovorca kolumbijského migračného úradu. Desiatky ľudí utrpeli pri potýčkach zranenia. Nepokoje hlásili aj z mesta San Antonio de Táchira. V dedine Boca De Grita viacerí ľudia vyliezli na tanky, informovala stanica Caracol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok