V Smere nie je rozkol, tvrdí Pellegrini. Vzťah s Ficom sa nezmenil

TA3 TASR
23.2.2019 14:23

V Smere-SD napriek rozdielnym názorom na niektoré témy nedochádza k rozkolu. Vyhlásil to predseda vlády a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini. Jeho vzťahy s predsedom strany Robertom Ficom, ktorého nahradil vo funkcii premiéra, sú, ako tvrdí, rovnaké ako pred rokmi.

V Smere nie je rozkol, tvrdí Pellegrini. Vzťah s Ficom sa nezmenil
SITA/Diana Černáková (ilu foto)

Fico mu žiadne výrazy neadresoval

"Som člen strany skoro 20 rokov, prešiel som si rôznymi funkciami a som riadnou súčasťou vedenia strany. Mne osobne predseda Robert Fico expresívne výrazy, o ktorých sa písalo, neadresoval," uviedol Pellegrini v diskusnej relácii RTVS. Hovoril aj o vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, telefonáte Fica s Antoninom Vadalom, spore medzi Ficom a prezidentom SR Andrejom Kiskom, voľbe kandidátov na ústavných sudcov či proteste farmárov.

Pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov zopakoval, že je vôľa diskutovať o dohode. "Ak sa podarí nájsť konsenzus, tak by ústavný súd mohol v lepšej kondícii pracovať už o niekoľko týždňov. Je tu snaha to vyriešiť," povedal. Premiéra mrzelo, že pri prvej voľbe sa dohoda nenašla. SNS a Most-Híd o dohode na zvolení šiestich kandidátov hovorili, padla ale pre Smer-SD. Pellegrini uviedol, že u sociálnych demokratov prevládol väčšinový názor klubu. Premiér si myslí, že personálna voľba má byť tajná.

Dôvera v policajné vedenie

Pokiaľ ide o vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, Pellegrini dôveruje policajnému vedeniu. Je presvedčený, že pri vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy a ďalších citlivých prípadov sa nebude nič zametať pod koberec a kto má byť potrestaný, bude. K údajnému telefonátu Fica s Vadalom uviedol, že o tom hovoril s Ficom. "Videl som potvrdenie, že talianska prokuratúra nedisponuje takouto informáciou," uviedol Pellegrini. Pokiaľ existuje dôkaz, mali by ho novinári podľa premiéra ukázať, aj keď nepovedia zdroj. "Nech sa ukáže pravda," podotkol. Viac sa k telefonátu vyjadrovať nechcel. "K telefonátu spred siedmich rokov, o ktorom mám vedieť iba z novín, sa ja vyjadrovať nebudem," poznamenal.

Pri téme farmárov uviedol, že viaceré z ich požiadaviek vláda už robí a nezačala s nimi na základe protestov. Poukázal napríklad na ochranu vody na Žitnom ostrove, kde sa prijal zákon nazývaný lex Žitný ostrov. Spomenul aj podporu mladých farmárov. Zopakoval zároveň, že "ak sa pri konkrétnych farmároch udiala krivda, že im napríklad neboli vyplatené dotácie, treba zjednať nápravu".

Premiér zhodnotil aj to, ako vyzerá rok po Kuciakovej vražde. Tento čin opätovne odsúdil, zároveň vyzdvihol, že sa zvýšil záujem o veci verejné, ale neteší ho rozdelenie spoločnosti, ktoré nastalo. Bol by rád, keby sa spoločnosť začala spájať v prospech budúcnosti krajiny. "Aby sme sa vrátili k budovaniu moderného Slovenska, ktoré má svoju budúcnosť v strede Európy," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok