Kam so zajatými džihádistami? USA zvažuje Guantánamo Bay

TA3 TASR
22.2.2019 22:25

V Sýrii pôsobí už len niekoľko desiatok bojovníkov z Islamského štátu. Informovali o tom pozorovatelia, ktorí sledujú ťaženie západom podporovaných milícií proti teroristom. Spojené štáty zvažujú, že stovky zajatých džihádistov umiestnia vo väznici Guantánamo Bay.

Približne 2000 ľudí, najmä ženy a deti, opustilo v piatok posledné územie ovládané Islamským štátom vo východnej Sýrii, kde prebieha ofenzíva Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl s cieľom ukončiť prítomnosť tejto radikálnej organizácie. "Z oblasti doteraz prišlo približne 2000 ľudí a ďalší by mali odtiaľ odísť ešte dnes (v piatok)," povedal pre agentúru DPA Adán Afrín, veliteľ SDF podporovaných Spojenými štátmi.

Mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Británii, ktorá monitoruje občiansku vojnu v Sýrii, však upozornila, že medzi evakuovanými civilistami boli aj bojovníci IS. Šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán uviedol, že v islamistami ovládanej oblasti sa ešte vo štvrtok stále nachádzalo približne 260 bojovníkov IS, ktorí odmietali kapitulovať. "Niektorí z nich však dnes (v piatok) odišli, zostalo tam ešte približne 150 bojovníkov," dodal.

Za uplynulé dni evakuovali z obliehanej dediny Bághúz už stovky civilistov. SDF považujú oddelenie civilistov v Bághúze od zostávajúcich džihádistov za rozhodujúci krok k ovládnutiu celej oblasti. SDF začali poslednú ofenzívu zameranú na vyčistenie oblasti od militantov IS 9. februára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok