Kiska predpokladá, že ho obvinia. Vidí Ficovu osobnú pomstu

TA3 SITA TASR
22.2.2019 15:18

Prezident Andrej Kiska reagoval na ostré obvinenia expremiéra Roberta Fica, ktorý o ňom povedal, že je "dépehačkár" a prirovnal ho k Ladislavovi Bašternákovi. Kiska uviedol, že predpokladá, že ho po konci mandátu obvinia a bude mu hroziť väzenie. Za všetkým vidí osobnú pomstu expremiéra za nevymenovanie na post ústavného sudcu. Fico bezprostredne reagoval - prezidentove obvinenia sú vraj "silná káva".

Bude ho zastupovať Lipšic

"To, čo vám poviem dnes, sa mi nehovorí ľahko," začal Kiska s tým, že nechcel zaťažovať ľudí "nejakou osobnou vojnou" ale už "padli všetky zábrany""Musím povedať pravdu o vydieraní a zastrašovaní," pokračoval prezident. Spoločnosť KTAG má poďla Kisku 25-ročnú bezproblémovú minulosť, doplatila všetky dane a spravila opravné daňové priznania. Napriek tejto súčinnosti spoločnosť od roku 2015 neustále vyšetruje polícia. Dvaja vyšetrovatelia nič nezákonné nevideli, podľa prezidenta to videl až tretí. Kiska tvrdí, že je to pomstou za to, že odmietol Ficovi zabezpečiť politický dôchodok. Prezident predpokladá, že po skončení prezidentského mandátu bude obvinený a bude mu hroziť trest odňatia slobody "až na 12 rokov".

Nedávna pauza vo Ficových útokoch bola podľa prezidenta preto, že chcel byť predsedom ústavného súdu. "Oznámil mi to ako vyhrážku. Buď ho vraj vymenujem, alebo sa vojna proti mne spustí nanovo. Ficovi som odkázal, že ho za sudcu ústavného súdu nevymenujem," zdôraznil Kiska. Odteraz ho bude zastupovať právnik Daniel Lipšic, ktorý má "jeho plnú dôveru".

Kto ovplyvňoval zodpovedné orgány?

Fico na Kisku bezprostredne reagoval. Ako uviedol v súvislosti s údajnými hrozbami prezidentovi, obviniť ústavného činiteľa a predsedu najsilnejšej politickej strany, že má na špagátiku políciu a prokuratúru, je "silná káva". Fico očakáva od zodpovedných orgánov, že sa k tomuto obvineniu vyjadria. Neexistuje žiaden dôkaz, zdôraznil. "Ak niekto ovplyvňoval, bol to on sám," tvrdí Fico. Argumentoval tým, že Kiska sa viackrát informoval o stave vyšetrovania. 

Fico tvrdí, že ani netušil, že bude vznesené obvinenie voči konateľovi spoločnosti KTAG. Kisku na tlačovej konferencii označil za podvodníka a klamára. Vyzývať prezidenta na odstúpenie už podľa Ficových slov nemá význam, keďže o mesiac budú voľby. Opätovne Kiskovi vyčítal aj lety do Popradu či to, že nebol medzinárodne akceptovaný.

Fico: Kiska je dépehačkár

Ficov ostrý útok na Kisku prišiel po obvinení konateľa firmy KTAG. Prezidentské voľby v roku 2014 boli neférové, vyhlásil Fico, ktorý v nich prehral súboj so súčasnou hlavou štátu. Fico svoje tvrdenie opiera o informácie o financovaní Kiskovej kampane firmou KTAG. Kiska je podľa Fica stelesnením toho najhoršieho, čo môže sedieť v prezidentskom paláci. Označuje ho za "dépehačkára", akým je aj podnikateľ Ladislav Bašternák, a mal dávno odstúpiť z funkcie prezidenta. "Voľby v roku 2014 boli zjavne neférové. Pán Kiska postupoval vo financovaní svojej kampane podvodne a klamal štát aj slovenskú verejnosť. Hovoril, že kampaň financoval z vlastných prostriedkov a neprekročil stanovený finančný limit. Pán Kiska očividne klamal, pretože preukázateľne jeho kampaň financovala spoločnosť KTAG, ktorej bol v tom čase nielen spoluvlastníkom, ale aj konateľom," povedal Fico.

V prípade daňových káuz spájaných s prezidentom SR Andrejom Kiskom obvinili konateľa firmy KTAG Eduarda Kučkovského. Stíhanie sa má týkať neoprávnenej vratky DPH vo výške 146.000 eur, ktorú si KTAG vypýtala od štátu. KTAG platila Kiskovi prezidentskú kampaň a sumu si potom dala do nákladov. Daňový úrad to však neuznal. V minulosti bol na poste konateľa firmy i sám prezident. Kým zastáva svoj úrad, nie je ho možné obviniť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok