Turci chcú zatopiť prastaré mesto, Európsky súd nenamieta

TA3 TASR
22.2.2019 08:51

Európsky súd pre ľudské práva so sídlom v Štrasburgu sa nebude stavať proti zámeru zatopiť turecké mesto Hasankeyf s 12.000-ročnou históriou, k čomu má dôjsť v dôsledku výstavby novej priehrady na rieke Tigris. Sťažnosť skupiny tureckých intelektuálov a akademikov odmietol vo štvrtok ako neprípustnú

Turci chcú zatopiť prastaré mesto, Európsky súd nenamieta
SITA/AP

Zmizne pod vodou

Sťažovatelia požadovali zastavenie výstavby priehrady Ilisu, ktorá prebieha v juhovýchodnej časti Turecka. Argumentovali tým, že zmiznutie starobylého mesta a tamojších artefaktov pod hladinou vodnej nádrže bude predstavovať porušenie práva nadchádzajúcich generácií na vzdelanie.

Sudcovia v Štrasburgu sa s týmto názorom nestotožnili. Z ustanovení Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd totiž podľa nich nemožno odvodiť individuálne právo na ochranu jednotlivých kultúrnych pamiatok. Na vydanie príslušného rozhodnutia potreboval súd 13 rokov. Nemenované zdroje uviedli, že Hasankeyf má byť zatopený už v júni tohto roka.

Turecká vláda rozhodnutie obhajuje

Priehrada Ilisu blízko turecko-sýrskej hranice bude po dobudovaní jednou z najväčších v Turecku. Odporcovia diela tvrdia, že priehrada zaplaví desiatky miest v oblasti obývanej prevažne kurdskou menšinou a zničí archeologické pamiatky nevyčísliteľnej hodnoty. Turecká vláda zase tvrdí, že nová priehrada ako súčasť širšieho projektu prispeje k rozvoju daného regiónu, keďže vytvorí pracovné miesta, dodatočný zdroj elektrickej energie a možnosť zavlažovať poľnohospodársku pôdu.

Pre obyvateľov Hasankeyfu budujú nové obydlia na inom mieste, zatiaľ čo vybrané historické stavby takisto presúvajú do bezpečia. Mesto Hasankeyf na rieke Tigris bývalo dôležitou križovatkou karavánových ciest medzi Indiou, Čínou a oblasťou Stredomoria a určitý čas aj významným sídlom vládcov. Rimania ho nazývali Cephe, Gréci Kephe, Byzantínci Kiphas a Arabi, ktorí ho dobyli v 7. storočí n.l., mu dali meno Hisn Kajfa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok