Slovensko sledujú aj zo zahraničia. K spomienke sa pridal i Brusel

TA3 TASR
21.2.2019 22:17

Viac ako stovka Slovákov žijúcich v Belgicku sa na diaľku pridala k zhromaždeniam, ktoré sa presne rok od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej konali vo viacerých slovenských mestách v rámci iniciatívy Za slušné Slovensko.

Slovensko sledujú aj zo zahraničia. K spomienke sa pridal i Brusel
Facebook.com/Erik Zolcer

Osobný aj občiansky charakter

Organizátori zhromaždenia boli tí istí, ktorí stáli aj za sériou vlaňajších protestných podujatí, ktoré nasledovali po vražde Kuciaka a Kušnírovej - Helena Blahová, Veronika Jankovičová, Adam Šebesta a Erik Zolcer. Podľa ich vyjadrenia malo podujatie na Schumanovom námestí v Bruseli aj osobný a občiansky charakter, lebo bolo vyjadrením nespokojnosti so súčasnou situáciou na Slovensku.

"My ako súčasť spoločnosti máme úlohu sa zapájať do vecí, ktoré treba meniť," uviedla Helena Blahová. Veronika Jankovičová spresnila, že ide o "morálnu a psiu povinnosť" vyjadriť solidaritu s rodinami zavraždených a dať najavo, že to, čo sa deje v rodnej krajine, nie je v poriadku, aj preto stále platí výzva za slušné Slovensko. "Je to jasný odkaz domov, že aj Slováci v zahraničí pozorne sledujú situáciu na Slovensku a aj priebeh vyšetrovania a zároveň dávame pozor na vyšetrovanie vrážd aj zo zahraničia," dodal Šebesta.

Pozvánka na účasť na protestnom zhromaždení bola cez sociálne médiá odoslaná širšej slovenskej komunite v Bruseli a v Belgicku. Počas podujatia deti slovenských rodičov prečítali úryvky listov zaslaných rodinami zavraždeného Kuciaka a Kušnírovej. Bývalý novinár so slovenskými koreňmi Rick Zednik zdôraznil, že za slobodu médií musia bojovať všetci ľudia, predovšetkým podporou nezávislých a investigatívnych novinárov, ktorí "bojujú aj za ich záujmy".

Výkričník, ktorý si nesieme so sebou

Generálny riaditeľ Spoločného výskumného centra Európskej komisie Vladimír Šucha sa prítomným poďakoval za ich občiansku statočnosť a zdôraznil, že len "blázni" si myslia, že aktivisti musia ísť do politiky. "My sme demokracia, my sme Slovensko a my máme kedykoľvek ústavné právo vyjadriť náš nesúhlas s tým, ako je krajina spravovaná," vyhlásil. Dodal, že smrť Kuciaka a Kušnírovej sa nesmie stať "smutným pamätníkom našej histórie, ale výkričníkom, ktorý si nesieme so sebou každý jeden deň" a ktorý má ľudí posilniť v boji proti zlu.

Organizátori na záver prečítali úryvok z knihy Umlčaní, kde novinár Kuciak odpovedá na otázky, či je investigatívna žurnalistika nebezpečná a či sa nebojí. A kde Kuciak uviedol, že "na Slovensku by si nikto nedovolil len tak napadnúť novinára".

Slovensko považujú aj naďalej za svoj domov

Tichú spomienku na Jána Martinu organizovali Slováci žijúci v českej metropole na pražskom Václavskom námestí. Z údajov na facebookovej stránke podujatia vyplýva, že na podvečernom podujatí sa zúčastnilo približne 500 ľudí.

Výročie si pripomenuli aj v Londýne. Organizátor akcie Miňo Urbaník pre TASR uviedol, že k Mramorovému oblúku (Marble Arch) neďaleko Hyde Parku prišlo 50 ľudí. "Stretli sme sa, aby sme si pripomenuli stratu dvoch mladých životov, Jána a Martiny, ktorí zomreli, pretože boli dobrí občania, snažili sa, aby naša demokracia bola spravodlivejšia, lepšia, morálnejšia," uviedol. Urbaník dodal, že Slováci žijúci v Londýne považujú Slovensko naďalej za svoj domov a chcú, aby "bola slovenská demokracia taká, akú ju chceli Ján Kuciak a Martina Kušnírová".

Miestami ďalších štvrtkových zhromaždení boli podľa internetovej stránky iniciatívy Varšava, Amsterdam, Paríž, Brusel, Zürich, Kodaň, Helsinki, Berlín, ale aj Reykjavík či Palo Alto v Kalifornii. V Dubline sa pred slovenským veľvyslanectvom o 20.00 h zišlo okolo 30 ľudí, uviedol pre TASR usporiadateľ Róbert Toth. Verejné zhromaždenia pri príležitosti prvého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa okrem Bratislavy uskutočnili aj v 35 ďalších slovenských mestách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok