Viete, kde je eSwatini? Niektoré krajiny radikálne menia názvy

TA3 ČTK
24.2.2019 09:58

Zdalo by sa, že niektoré štáty majú svoje názvy odjakživa. Sú však aj také, ktoré zmenili meno na nepoznanie. Ktoré krajiny sa odhodlali k radikálnym zmenám a aké na to mali dôvody? Poznáte ich historické názvy?

Viete, kde je eSwatini? Niektoré krajiny radikálne menia názvy
ČTK

Barma

Niekdajšia britská kolónia v juhovýchodnej Ázii získala nezávislosť v roku 1948, keď ju vyhlásili za federatívnu republiku Barmský zväz. Vojenská junta zmenila tento názov v roku 1989 s odôvodnením, že anglický výraz Myanmar lepšie odráža etnickú rozmanitosť krajiny. Výraz "Barma" podľa nej evokuje "Barmáncov, teda dominantnú etnickú skupinu v krajine", etnické menšiny by sa tak podľa junty mohli cítiť diskriminované.

V barmskom jazyku sú pre názov krajiny vžité dve slová. Oficiálne pomenovanie Mjanmarsko aj Barma pre neformálne použitie. Oponenti režimu a exilové skupiny z radov viacerých etník, rovnako ako mnohé zahraničné vlády vrátane Českej republiky, však naďalej používajú názov Barma.

barma_7f000001-ccbf-d53b.jpg

Belize

Bývalá britská kolónia v Strednej Amerike sa v roku 1973 premenovala z Britského Hondurasu na Belize. Krajina v roku 1981 získala nezávislosť od Británie, oficiálnou hlavou štátu je však stále britská kráľovná, pretože Belize ostalo členom Britského spoločenstva.

Benin

Bývalá francúzska kolónia v západnej Afrike vyhlásila nezávislosť v roku 1960 ako Dahomská republika. V roku 1975 zmenila názov na Benin.

Burkina Faso

Niekdajšia francúzska kolónia v západnej Afrike vyhlásila, rovnako ako Benin, nezávislosť v roku 1960. Urobila to ako Hornovoltská republika. V roku 1984 si krajina zmenila názov na Burkina Faso, čo znamená "Krajina poctivých ľudí".

sach-reza-pahlavi_7f000001-d2ff-263d.jpg

Irán

Perziu, ktorú založil už v polovici šiesteho storočia pred naším letopočtom Kýros II. z dynastie Achajmenovcov, premenoval v roku 1935 na Irán šáh Muhammad Réza Pahlaví.

Kongo

Bývalá belgická kolónia získala nezávislosť v roku 1960, keď bola vyhlásená republika Kongo. Diktátor Mobutu Sese Seko v roku 1971 premenoval krajinu na Zair. Povstanie, ktoré viedol Laurent-Désiré Kabilou, ktorého podporovala Rwanda, Uganda či Burundi, zvrhlo v roku 1997 Mobutov režim. Krajina zmenila názov na Konžskú demokratickú republiku. Kongo zasiahli dve občianske vojny (1996 až 1997 a 1998 až 2003), ktoré si vyžiadali 3,8 milióna obetí. Išlo o najhorší vojenský konflikt od druhej svetovej vojny.

mswati_7f000001-d65a-14d7.jpg

Kráľovstvo eSwatini

Kráľ Mswati III. na jar 2018 počas osláv 50. výročia nezávislosti Svazijska nečakane zmenil názov tejto malej africkej krajiny. Rozhodol sa pre jej historický názov ako kráľovstvo eSwatini. Ako dôvod kráľ uviedol, že anglický prepis názvu krajiny, Swaziland, sa príliš podobá na anglický názov Švajčiarska - Switzerland. Názov eSwatini znamená v miestnom jazyku "Miesto, kde žijú Svazijci".

Republika Severné Macedónsko

Spor Grécka s Macedónskom o názve štátu trvá už od roku 1991, keď Macedónsko ako niekdajšia zväzová republika v rámci Juhoslávie získalo nezávislosť. Gréci však považujú názov Macedónsko za zásah do svojho historického dedičstva a za skytý nárok na rovnomennú severogrécku provinciu. Atény preto blokovali vstup Macedónska - ktoré v medzinárodných organizáciách používalo meno Bývalá juhoslávska republika Macedónsko - do NATO aj Európskej únie.

severne_7f000001-d6fd-f0dd.jpg

Grécky premiér Alexis Tsipras vlani podpísal dohodu so Skopje. Kľúčovým prvkom kompromisného riešenia bolo prijatie názvu Republika Severné Macedónsko, skrátene Severné Macedónsko. Grécki konzervatívci s tým však nesúhlasili, pretože podľa nich by krajina vôbec nemala používať v názve "Macedónsko". Proti dohode bola aj časť macedónskych politikov. Macedónsky parlament tento medzinárodný akt vlani schválil. Na základe toho v januári odsúhlasil dohodu aj grécky parlament, ktorý následne ratifikoval protokol o pristúpení Severného Macedónska do NATO. Macedónska vláda oznámila, že krajina oficiálne zmenila svoj názov na Republiku Severné Macedónsko v utorok 12. februára.

Srí Lanka

V dávnych časoch tento ostrov v Indickom oceáne nazývali rôznymi menami. Grécki zemepisci ho volali Taprobané a Arabi Serendib. Portugalci, prví koloniálni vládcovia ostrova, ho nazývali Ceilao a prispôsobením tohto názvu, ku ktorému pristúpili Briti, ktorí prevzali v roku 1815 vládu nad ostrovom, vznikol Cejlón. Niekdajší Cejlón získal nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1948. Z Cejlónu sa stala Srí Lanka, keď sa ostrov stal v roku 1972 republikou.

colombo_7f000001-d8e3-90c0.jpg

Mnohé štátne inštitúcie však naďalej používali pôvodný názov, vrátane Bank of Ceylon, Ceylon Electricity Board, Ceylon Petroleum Corporation či Ceylon Fisheries Corporation. Všetky pripomienky svojho starého názvu sa z inštitúcií Srí Lanka rozhodla odstrániť v roku 2011. Starý názov prežil len v čajovom priemysle, kde má na medzinárodných trhoch dlhodobé renomé vďaka vysokej kvalite.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok