Polícia zverejnila dokument o vražde, sľubuje tresty pre páchateľov

TA3 SITA
21.2.2019 11:29

Dvojnásobná vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa navždy zapísala do slovenských dejín čiernym písmom. Uviedla to polícia vo svojom krátkom videodokumente, ktorý zverejnila na sociálnej sieti Facebook v súvislosti s prvým výročím vraždy novinára.

Tlak verejnosti bol veľký

Šéf polície Milan Lučanský poďakoval všetkým policajtom, ktorí sa podieľajú na vyšetrovaní prípadu dvojnásobnej vraždy a tiež vyslovil prianie, aby bolo novinárov, akým bol Ján Kuciak, čo naviac. "Chcel by som len vyjadriť poďakovanie tímu a ľudom, ktorí v ňom pracujú. Chcel by som poďakovať aj prokurátorom vo vzťahu k ich dozoru, a to, akým smerom ten vyšetrovací tím vedú. Chcel by som tiež všetkých ubezpečiť, že tento tím má moju podporu a urobíme všetko pre to, aby boli páchatelia patrične potrestaní a odsúdení," uviedol vo videu Lučanský.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich rodinnom dome v obci Veľká Mača. Polícia v tejto súvislosti obvinila zatiaľ štyri osoby, ktoré sú stíhané väzobne. Za vraždu novinára portálu Aktuality.sk objednávateľ vyplatil 70-tisíc eur.

Viceprezidentka Policajného zboru SR Jana Maškarová uviedla, že prípad zmobilizoval všetkých policajtov, ktorí chceli dokázať verejnosti, že dokážu vyriešiť aj závažnú kriminalitu. Podľa jej slov polícia cítila obrovský tlak verejnosti. "Občania majú na zhromaždenia plné právo, ale bol to tak veľký tlak, ktorý na nás vplýval negatívne. Kamkoľvek sme sa pozreli sme videli tlak verejnosti. Pracovali sme dňom aj nocou, získavali sme informácie, komunikovali so zahraničím. Policajti sa zmobilizovali, len aby dokázali občanom, že vedia aj takúto závažnú trestnú činnosť objasniť," povedala Maškarová. Do ulíc po celom svete vyšli po vražde novinára desaťtisíce ľudí. Najväčšie pochody v Bratislave a iných mestách prekonali počtom aj tie z novembra 1989 a Nežnej revolúcie.

Na zatýkanie sa dlho pripravovali

Samotné zatýkanie podozrivých podľa šéfa elitného policajného komanda Štefana Hamrana nebolo jednoduché. Doplnil, že policajti pred ním absolvovali dlhú a poctivú prípravu. "Akcia bola v tej finálnej fázy realizovaná príslušníkmi útvaru osobitného určenia. Patrí to k tým náročným aktivitám, preto sme venovali dôležitý čas samotnej príprave. To, že bola dostatočná, potvrdzuje aj fakt, že podozrivé osoby boli zadržané v stave, keď nemohli klásť odpor," uviedol Hamran. Podľa jeho slov sa príslušníci elitného komanda pripravovali na najhoršie možnosti, pretože niektorí z obvinených pôsobili v bezpečnostných zložkách a mali za sebou tiež základný výcvik.

Verejnosť sa o vražde dozvedela v pondelok ráno 26. februára 2018. Ešte v ten deň vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar potvrdil, že Kuciakova vražda pravdepodobne súvisí s jeho novinárskou prácou. Z výjazdového rokovania vlády prišli späť do Bratislavy vtedajší premiér Robert Fico a jeho minister vnútra Robert Kaliňák. Počas brífingu na generálnej prokuratúre prisľúbili odmenu milión eur tomu, kto poskytne o vražde relevantné informácie.

Ešte v ten deň sa večer v Bratislave spontánne konali dve spomienkové podujatia – ľudia chodili zapaľovať sviečky k redakcii Aktualít, ale aj na Námestie SNP. Vražda novinára mala vážny dopad aj na politickú situáciu na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok