Premiér žiada pokojné zhromaždenia. Sme na rázcestí, tvrdí SaS

TA3 TASR
21.2.2019 11:02

Premiér Peter Pellegrini vyzýva na pokojnú spomienku na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Zároveň si želá, aby táto vražda prestala rozdeľovať spoločnosť, nechce totiž rozhádané Slovensko. Opozičná SaS pri príležitosti ročného výročia vraždy vyhlásila, že Slovensko je stále na rázcestí.

Pellegrini: Vyšetrovanie je jednou z priorít

"Pokojne si pripomeňme pamiatku zavraždených. Je to memento a zároveň dôstojný odkaz, že si všetci želáme, aby sa podobné udalosti už nikdy v živote v našej spoločnosti nezopakovali," hovorí Pellegrini rok po dvojnásobnej vražde. Táto tragická udalosť otriasla podľa jeho slov Slovenskom. Premiér považuje vraždu dvoch mladých ľudí za brutálny akt a útok na jeden z pilierov mladej slovenskej demokracie, ktorým je sloboda slova.

Predseda vlády pripomína, že vyšetrenie vraždy je jednou z priorít našej vlády. Poďakoval vyšetrovateľom a prokurátorom za ich prácu a poukazuje, že podozriví aktéri vraždy už sedia vo väzbe. Zároveň si premiér želá, aby táto vražda prestala rozdeľovať spoločnosť. "Pokrok vo vyšetrovaní je zreteľný. Neželám si rozhádané Slovensko, kde sa bičujú vášne," dodal.

SaS vyzdvihla úsilie jednotlivcov

Rok po vraždách Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Slovensko stále stojí na rázcestí, tvrdí SaS. Ak obyvatelia nepochopia, že stranám vládnej koalície, osobitne Smeru-SD a SNS, sú spravodlivosť a právny štát prekážkou v ich činnosti, nemôže vraj prísť demokratickou cestou k žiadnym pozitívnym zmenám. 

„Od týchto strán nemožno očakávať žiadne razantné kroky na očistenie súdnictva, polície či prokuratúry od ľudí, ktorí sa svojou činnosťou spreneverili zákonu i morálke. Smer-SD a SNS nedávajú občanom vierohodné garancie na účinný boj s organizovaným zločinom, pretože ich mnohí funkcionári sú jeho súčasťou. Osobné kontakty Roberta Fica na predstaviteľa talianskej mafie hovoria za všetko,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

To pozitívne, čo liberáli po roku od týchto tragických a alarmujúcich udalostí vidia, je výsledkom úsilia jednotlivcov v polícii a na prokuratúre, ktorí poháňaní nespokojnosťou občanov nachádzajú odvahu ísť proti prúdu. Z toho dôvodu je vraj v kolúznej väzbe Marian Kočner, a preto bol odsúdený za daňové podvody aj Ladislav Bašternák. Podľa predsedu SaS to však nie je výsledok zmeny systému. „Systém je stále nastavený tak, aby chránil beztrestnosť vyvolených. A práve na udržaní takéhoto systému doslova lipnú papaláši v Smere-SD a SNS. Bez neho im hrozí, že prídu nielen o majetok, získaný nečestným spôsobom, ale aj o svoju slobodu,“ zdôraznil Sulík. 

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Obvinené sú zatiaľ štyri osoby – Alena Zsuzsová, ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Szabó, ktorý mal strieľať, Miroslav Marček, ktorý ho mal na miesto činu doviezť a Zoltán Andruskó ako sprostredkovateľ. Všetci sú vo väzbe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok