Vláda rokovala s farmármi. Veci sa podľa premiéra dávno riešia

TA3 SITA TASR
20.2.2019 14:24

Premiér Peter Pellegrini a jeho ministri na vláde rokovali s nespokojnými farmármi, ktorí prišli do Bratislavy na traktoroch, aby tak bojovali za zlepšenie svojich podmienok. Premiér na tlačovej besede vyhlásil, že rozhovory boli konštruktívne, odmieta však paušálnu kritiku. Na ministerstve pôdohospodárstva podľa neho odviedli kus roboty a mnohé veci sú už dávno riešené.

Prepojení na podsvetie?

"Farmári majú na protest právo, ale nikto nemá právo označiť celú situáciu v agrorezorte za zlú a tvrdiť, že len jeho názor je správny, pretože nikto nemá patent na rozum. Na stretnutí sa ukázalo, že mnohé z podmienok farmárov sa už dávno riešia, alebo riešené boli. Či už ide o pozemkové úpravy, ochranu Žitného ostrova či zriadenie útvaru, ktorý bude kontrolovať envirokriminalitu," uviedol po rokovaní vlády s farmármi premiér Peter Pellegrini.

Ministerka Gabriela Matečná, ktorá sa na tlačovej besede zúčastnila spolu s premiérom, potvrdila svoje ostré vyjadrenia z rána. Ako vtedy uviedla, niektorých protestujúcich ani nepovažuje za farmárov, ale za ľudí "prepojených na kriminálne prostredie". Podľa ministerky kopú do otvorených dverí, keďže ich problémy sa riešia už dávno.

"Musím povedať, že ako podpredsedníčka vlády, ministerka a členka SNS si nemyslím, že na vládu by mali chodiť takíto ľudia. Je to však legitímne právo, zavolať na vládu kohokoľvek. Z môjho pohľadu sú však na rokovanie vlády pozvaní ľudia prepojení na kriminálne prostredie. Premiér a ostatní by nemali legitimovať takýchto ľudí. Tvária sa apoliticky, ale takmer každý z nich je členom politickej strany," uviedla Matečná pred rokovaním s protestujúcimi. 

"Na vyjadreniach ministerky nevidím nič zlé, žiadny problém. Má na ne právo. Ja som pozval na Úrad vlády SR zástupcov protestujúcich farmárov, nevedel som, kto presne príde. Medzi mnou a ministerkou nie je žiaden konflikt," reagoval Pellegrini.

Farmári: Odchádzame sklamaní

Predstavitelia nespokojných farmárov v reakcii na Matečnej vyjadrenia zvažujú podanie trestného oznámenia na ministerku pôdohospodárstva. Uviedol to Patrik Magdoško z Iniciatívy poľnohospodárov po rokovaní vlády, na ktoré bola pozvaná niekoľkočlenná delegácia farmárov.

Delegácia farmárov podľa Magdoška odchádza zo stretnutia s členmi vlády sklamaná. "Bohužiaľ, odchádzame zo stretnutia s tým, že sme sa na ňom dozvedeli, že všetko funguje tak, ako má. Počuli sme len konštatovania, že ministerstvo pôdohospodárstva pracuje a má dlhodobejšie ciele. My však máme jednoznačný názor, že nepadlo nič konštruktívne, čo by posunulo slovenské poľnohospodárstvo dopredu," povedal Magdoško. Farmári sa neskôr rozhodli na protest zablokovať bratislavský Most SNP.

Jediným opatrením "k veci" bol podľa Magdoška návrh ministerky vnútra Denisy Sakovej, že bude zriadená tzv. policajná envirokobra v počte 100 vyšetrovateľov pôsobiaca v každom krajskom meste. "Dohodli sme sa na mesačných návštevách. Toto hodnotím ako jediné plus z dnešného stretnutia," oznámil Magdoško. Za pozitívne opatrenie Magdoško považuje aj projekt prisľúbených pozemkových úprav. "V ostatných veciach sme sa zatiaľ (s vládou) nezhodli," zdôraznil Magdoško. V stredu ráno zverejnený názor agroministerky považuje Magdoško za jej osobné hodnotenie. "Považujeme to za absurdné. Budeme pre tieto vyjadrenia zvažovať podanie trestného oznámenia na pani ministerku Matečnú," dodal.

Opozícia stojí za farmármi

Za nespokojných farmárov sa postavili vo vyjadreniach opozičné parlamentné hnutia OĽaNO a Sme rodina. Výhrady majú k práci rezortu pôdohospodárstva a jeho ministerke Gabriele Matečnej. Dôsledkom nesystémovosti a neschopnosti SNS riadiť rezort sú aj protesty farmárov, ktorí sa po menej ako roku vrátili späť do hlavného mesta, uvádza Sme rodina. Zároveň žiada prijať opatrenia, ktoré by zabránili špekulatívnym nákupom poľnohospodárskej pôdy, a podporuje základné požiadavky farmárov. Za výsmech voči štrajkujúcim považuje vyhlásenie ministerky o nevyhnutnosti začať pozemkové úpravy. „Štyri roky ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu a tri roky ako ministerka bezprostredne zodpovedá za spravovanie slovenskej pôdy,“ konštatuje hnutie Sme rodina.

Podľa tieňového ministra pôdohospodárstva a poslanca Martina Fecka (OĽaNO) sú nemiestne vyjadrenia ministerky o tom, že nespokojní agropodnikatelia, geodeti a lesníci nemali čo hľadať na stredajšom zasadnutí vlády. „Klamlivé sú aj tvrdenia ministerky Matečnej, že medzi protestujúcimi farmármi sú aj takí, ktorí nemajú ani jeden štvorcový meter pôdy. Každá rodina vlastní určitú pôdu. Problémom však je, že mnohí sa nemôžu dostať k používaniu tejto pôdy,“ mieni poslanec a vyzýva ministerku, aby prestala urážať farmárov a aby nezavádzala občanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok