Smrť Jána a Martiny si pripomenú v desiatkach slovenských miest

TA3 TASR
20.2.2019 13:51

Na výročie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej sa vo štvrtok opäť stretnú občania na námestiach. Okrem Bratislavy sa zhromaždenia Za slušné Slovensko budú konať aj vo viac ako 30 mestách na Slovensku, ale aj vo viac ako 20 mestách v zahraničí.

Smrť Jána a Martiny si pripomenú v desiatkach slovenských miest
TASR/Martin Baumann

Námestia pohli Slovenskom

„Pred rokom brutálne zavraždili Jána a Martinu. Nesmieme dovoliť, aby ich smrť bola zbytočná, nesmieme prestať. Práve naopak, ukázali sme, že ak sa spojíme a vydržíme, tak dokážeme spoločne veľké veci. Nesmieme sa vzdať, musíme vydržať. Námestia, na ktorých sme stáli, dokázali pohnúť Slovensko o krok dopredu. Spoločne budeme pokračovať, aby sme mohli žiť v slušnej a spravodlivej krajine,“ píše iniciatíva na Facebooku. Začiatok zhromaždenia na bratislavskom Námestí SNP je plánovaný o 17:00.

Organizátori plánujú stretnutie na Námestí SNP v Bratislave aj s deťmi. „Myslíme si, že pre zmenu v spoločnosti je nevyhnutné, aby sme vyjadrili svoj názor. Momentálne je najdostupnejší spôsob, ako to urobiť, účasť a podpora zhromaždení Za slušné Slovensko. Túto zmenu chceme hlavne kvôli našim deťom,“ uvádza iniciatíva na Facebooku.

Ďalej informuje, že pred Starou tržnicou bude Food market, ale tržnica bude pre rodičov s deťmi otvorená a bude sa dať použiť toaleta. Dodali, že pre deti to bude bezpečnejšie a menej stresujúce.

Začiatok zhromaždenia na bratislavskom Námestí SNP je plánovaný vo štvrtok o 17:00.

Na výročie vraždy

Investigatívneho novinára redakcie Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Verejnosť sa o tom dozvedela v pondelok 26. februára. Už v deň medializácie násilnej smrti investigatívneho novinára potvrdil vtedajší šéf polície Tibor Gašpar, že skutok pravdepodobne súvisí s Kuciakovou prácou. Vražda mala vážny dopad na politickú situáciu na Slovensku.

Vyvolala sériu protestov a viedla k rekonštrukcii vlády. V súvislosti s touto vraždou sú obvinení zatiaľ štyria ľudia, konkrétne Tomáš Szabó a Miroslav Marček ako vykonávatelia, Zoltán Andruskó ako sprostredkovateľ a Alena Zsuzsová ako objednávateľka. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár na tlačovej besede začiatkom februára tohto roka uviedol, že pôvodne orgány činné v trestnom konaní chceli v tomto prípade podať prvé obžaloby do konca februára, pravdepodobne to však nestihnú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok