Matečná spája farmárov s podsvetím, tí zvažujú trestné oznámenie

TA3 SITA TASR
20.2.2019 13:46

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná sa vyjadrila k aktuálnym protestom farmárov, ktorí prišli na traktoroch do Bratislavy, aby diskutovali o riešení svojich problémov. Mnohých z nich ani nepovažuje za farmárov, ale za ľudí "prepojených na kriminálne prostredie". Podľa ministerky kopú do otvorených dverí, keďže ich problémy sa riešia už dávno. Farmári po vyjadreniach ministerky "zvážia trestné oznámenie".

Na vládu vraj nemali chodiť

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná vyjadrila pred rokovaním vlády nesúhlas s účasťou protestujúcich farmárov na ňom. Podľa ministerky ide o ľudí prepojených na kriminálne prostredie, pritom u niektorých prebieha vyšetrovanie vo viacerých kauzách, ostatní majú byť neúspešní opoziční kandidáti v regionálnych voľbách. "Musím povedať, že ako podpredsedníčka vlády, ministerka a členka SNS si nemyslím, že na vládu by mali chodiť takíto ľudia. Je to však legitímne právo zavolať na vládu kohokoľvek. Z môjho pohľadu sú však na rokovanie vlády pozvaní ľudia prepojení na kriminálne prostredie. Premiér a ostatní by nemali legitimovať takýchto ľudí. Tvária sa apoliticky, ale takmer každý z nich je členom politickej strany," uviedla.

Predstavitelia nespokojných farmárov zvažujú trestné oznámenie na ministerku, uviedol po rokovaní vlády, na ktoré boli farmári pozvaní Petrom Pellegrinim, Patrik Magdoško z Iniciatívy poľnohospodárov.

Bez pôdy alebo s množstvom pôdy

Traktorový protest podľa ministerky pôdohospodárstva organizujú ľudia, ktorí sa tvária, že sú farmári, no tak to nie je. "Mnohí z nich farmármi ani nie sú, nemajú ani meter štvorcový pôdy a na druhej strane sú tam ľudia, ktorí majú tisícky hektárov pôdy a získali tisícky eur z eurofondov. Majú drahé traktory aj za 150 tisíc eur a cesta z Košíc na takomto stroji do Bratislavy ich stojí šesťtisíc eur. Tvrdia pritom, že majú problém uživiť svoje firmy," dodala Matečná.

Niektorí z farmárov majú byť podľa ministerky Gabriely Matečnej podozriví z objednávania si nástražných systémov alebo vyhrážania sa zabitím. K plneniu niektorých požiadaviek, s ktorými prišli farmári do Bratislavy uviedla, že rezort pôdohospodárstva ich rieši od jej nástupu do funkcie ministerky. "Ministerstvo rieši tieto témy už dávno, nedávno sme sa zaviazali, že vyrobíme dokument o pozemkových úpravách. Strategický plán Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020 riešime so samosprávami a farmármi, ktorí chcú jednať za rokovacím stolom. Urobili sme najviac protikorupčných opatrení, aby sa zefektívnila a stransparentnila činnosť Pôdohospodárskej platobnej agentúry a ďalších orgánov," dodala Matečná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok