Fotogaléria: Nočná šou v Zakázanom meste prilákala tisíce ľudí

TA3 TASR
20.2.2019 07:24

Čínske úrady po prvý raz za uplynulých 94 rokov sprístupnili verejnosti Zakázané mesto aj v nočných hodinách. Cisársky palácový komplex, ktorý na budúci rok oslávi 600 rokov od svojho vzniku, bol osvetlený po prvý raz od roku 1925, keď sa táto historická štvrť stala múzeom.

Svetelnú šou si v komplexe zapísanom na zozname svetového dedičstva UNESCO, mohlo pozrieť 3000 návštevníkov. Voľné vstupenky na podujatie spojené s oslavami nového čínskeho roka a lampiónovým sprievodom boli na webovej stránke múzea rozchytané v priebehu niekoľkých minút.

Zakázané mesto v Pekingu bolo po stáročia pre radových obyvateľov neprístupné. Slúžilo ako centrum dynastií Ming a Čching od roku 1420 do roku 1912, keď bol počas revolúcie zosadený posledný čínsky cisár. Komplex zahŕňa vyše 9000 miestností, čo z neho robí najväčší a najzachovanejší príklad starej architektúry v Číne.

Svetelná a laserová šou sa zopakuje i v stredu večer s rovnakým počtom návštevníkov. Sprevádzať ju bude opäť Čínsky národný tradičný orchester a speváci Čínskej opery. V súčasnosti je pre návštevníkov sprístupnených vyše 80 percent palácového komplexu. Na budúci rok plánuje múzeum sprístupniť ďalšiu časť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok