Lavrov sa stretol s Lajčákom a sťažoval sa na mediálnu blokádu

TA3 TASR
19.2.2019 14:56

Rozhodnutie Facebooku zablokovať účty televíznej stanice RT je ďalším príkladom nátlaku na ruské médiá. Uviedol to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po rokovaniach so svojím slovenským kolegom a úradujúcim predsedom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Miroslavom Lajčákom v Moskve.

Lavrov sa stretol s Lajčákom a sťažoval sa na mediálnu blokádu
SITA/MZVaEZ SR/Tomáš Bokor

Lavrov: Je to príklad nátlaku na naše médiá

"Myslím si, že nie je žiadna pochybnosť o tom, že je to ďalší príklad nátlaku na ruské médiá a slobodu prejavu. Je to poľutovaniahodné," povedal šéf ruskej diplomacie. S Lajčákom prediskutoval túto záležitosť a upriamil na to jeho pozornosť. Spomenul aj iné príklady, keď RT a Sputnik boli vystavené "nezakrývanej diskriminácii". Vo Francúzsku im podľa jeho slov bránia v účasti na mnohých oficiálnych podujatiach.

V súvislosti s tým, či dôjde k prijatiu odvetných opatrení, Lavrov uviedol, že je odporcom krokov v štýle oko za oko v oblasti obmedzovania činnosti médií. "Fakt, že to stále nerobíme, dokazuje našu zdržanlivosť aj silu, sme otvorenou spoločnosťou," povedal.

Agresívne pokrývanie udalostí

Uviedol, že v Rusku pracujú ukrajinskí žurnalisti, ktorí podľa neho "dosť agresívne" pokrývajú udalosti v krajine, rovnako tak rusko-ukrajinské vzťahy a ruské vzťahy so Západom. Poznamenal, že príslušné organizácie vrátane OBSE sú povinné garantovať slobodu pre novinárov a pre ich profesionálnu aktivitu, ako aj prístup k informáciám.

Lavrov pripomenul, že Rusko adresovalo viacero žiadostí predstaviteľovi OBSE pre slobodu médií Harlemovi Désirovi, ktorý už na ne začal odpovedať. "Dúfam, že bude nasledovať aj reakcia na ostatné, a nie formou písomných odpovedí, ale vo forme konkrétnych krokov, ktoré môže a mal by prijať voči tým krajinám, kde je sloboda médií porušovaná," dodal.

Hovorili aj o riešení konfliktov

Lajčák s Lavrovom rokovali aj o snahe slovenského predsedníctva v OBSE posilniť úlohu organizácie pri riešení konflitkov. Prioritnú pozornosť venovali situácii na východe a juhovýchode Ukrajiny, ako aj možnostiam zlepšenia životných podmienok obyvateľov v oblastiach konfliktu. Lajčák hovoril o výsledkoch svojej januárovej cesty do Kyjeva a na východ Ukrajiny, pričom s Lavrovom diskutoval aj o tom, ako pomôcť zlepšeniu humanitárnej situácie v krízových oblastiach nachádzajúcich sa pri línii kontaktu.

V nadväznosti na nedávne návštevy šéfa slovenskej diplomacie v Moldavsku a v Gruzínsku ministri prerokovali aj možnosti pokroku v riešení pretrvávajúcich konfliktov na ich území, ako aj ďalších konfliktov v regióne účastníckych krajín OBSE. Ministri sa tiež venovali budúcnosti financovania tejto organizácie.

Témou rokovania boli rovnako možnosti rozvoja bilaterálnej spolupráce a aj aktuálny vývoj na svetovej politickej scéne, najmä v kontexte bezpečnostnej situácie vo svete. Osobitnú časť rokovaní tvorili témy, ktorými sa primárne zaoberá Organizácia Spojených národov, pričom sa obaja zhodli na potrebe posilnenia úlohy multilateralizmu v medzinárodných vzťahoch. Šéf slovenskej diplomacie sa v Moskve stretol aj s prezidentom a predsedom predstavenstva Sberbank Germanom Grefom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok