Príde na Slovensko európska agentúra? Začali sme sa propagovať

TA3 TASR
19.2.2019 11:04

Vláda už pripravila propagačný materiál o hlavnom meste, v ktorom by mohla sídliť Európska agentúra práce. Taktiež bol vykonaný prieskum podpory kandidatúry Slovenska medzi členskými štátmi Európskej únie. O prípravách štátu na získanie sídla ELA informuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v materiáli, ktorým sa bude v stredu 20. februára zaoberať vládny kabinet Petra Pellegriniho.

Príde na Slovensko európska agentúra? Začali sme sa propagovať
SITA/Diana Černáková (ilustračné foto)

Slovensko je silný kandidát

Prieskum ukázal, že Slovensko má veľkú šancu, aby sa v Bratislave zriadilo sídlo ELA a medzi členskými štátmi je vnímané ako silný kandidát. "Podporu SR zatiaľ potvrdili partneri z V4 a neformálne niekoľko ďalších členských štátov vrátane Luxemburska a Estónska. Krédo Slovenska ako vhodného kandidáta zvyšuje aj konštruktívny prístup v rokovaniach o revízii smernice o vysielaní pracovníkov a balíku mobility, ktorý oceňujú predovšetkým partneri z Francúzska a Nemecka," tvrdí v materiáli rezort práce.

Ďalším krokom pri realizácii kandidatúry Slovenska bude podľa ministerstva aktívny politický lobing zo strany predstaviteľov vlády. "Spôsob a časový rámec rozhodovania o sídle ELA zatiaľ nie je známy, avšak vychádzajúc z predošlej praxe zriaďovania decentralizovaných agentúr EÚ je zrejmé, že rozhodnutie padne na úrovni členských štátov," doplnilo ministerstvo.

Financie zo štátneho rozpočtu

Na dokončenie ponuky kandidatúry Slovenska je potrebné vyčleniť zo štátneho rozpočtu finančné prostriedky, o akú sumu by malo ísť, ministerstvo zatiaľ nevyčíslilo. Toto bude úlohou ministerstva financií.

"S cieľom ponúknuť konkurencieschopnú kandidatúru Slovenska o sídlo ELA v Bratislave, je nevyhnutné poskytnúť zo strany SR garancie súvisiace so stabilizáciou sídla. Takéto garancie sú štandardnou súčasťou ponuky členského štátu, ktorý kandiduje o budúce sídlo EÚ agentúry a majú za cieľ zaručiť efektívne a bezproblémové fungovanie agentúry, predovšetkým v jej začiatočných štádiách," dodal rezort práce.

Odhaduje sa, že ročný rozpočet ELA sa bude pohybovať na úrovni 50 miliónov eur. Agentúra bude mať približne 140 zamestnancov, z toho 60 expertov, ktorých vyšlú členské štáty. Budú zastávať aj úlohu národných styčných úradníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok