Britániu pred blížiacim sa brexitom opúšťa ďalšia automobilka

TA3 TASR
19.2.2019 10:04

Japonský výrobca automobilov Honda Motor zatvorí svoj závod v Spojenom kráľovstve. Honda je tak pred blížiacim sa brexitom ďalšou automobilkou, ktorá má v pláne stiahnuť sa zo Spojeného kráľovstva.

Priemysel je na zostupe

Zatvorenie závodu v Swindone, v regióne na juhozápade Anglicka, ktorý v referende hlasoval za brexit, najskôr potvrdil poslanec za tento okrsok Justin Tomlinson. Deň predtým sa totiž v médiách objavili správy, že sa to automobilka chystá oznámiť. Táto správa signalizuje, že automobilový priemysel na britských ostrovoch je na zostupe. A neskôr aj samotná automobilka oficiálne oznámila, že v britskom závode ukončí výrobu v roku 2021.

Honda vo svojom vyhlásení označila "bezprecedentné zmeny v globálnom automobilovom priemysle" za dôvod svojho rozhodnutia zatvoriť britský závod do roku roku 2021, na konci výrobného cyklu súčasného modelu.

Sú za tým globálne trendy

Aj Tomlinson zdôraznil, že dôvodom sú "globálne trendy" a nie brexit. V súčasnosti pracuje v závode 3500 ľudí a ďalšie tisícky v dodávateľských reťazcoch.

S blížiacim sa odchodom Británie z Európskej únie 29. marca 2019 podniky zrýchľujú prípravy na možné nepredvídateľné udalosti. Automobilový sektor je zvlášť citlivý na brexit. Šéfovia automobiliek sa obávajú, že vozidlá a komponenty vyvážané do EÚ budú čeliť clám po tom, ako Spojené kráľovstvo opustí blok. A ďalšie obavy vyvolávajú kontroly na hraniciach, ktoré môžu zase spomaliť dodávky komponentov potrebných pre výrobu z kontinentu do Británie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok