Zomrel muž, ktorý už v 70. rokoch hovoril o globálnom otepľovaní

TA3 TASR
19.2.2019 09:50

Americký klimatológ Wallace Smith Broecker, ktorý spopularizoval termín "globálne otepľovanie", zomrel v pondelok v New Yorku vo veku 87 rokov. Potvrdila to Kolumbijská univerzita v New Yorku, kde Broecker dlhé roky pôsobil ako profesor a výskumník.

Zomrel muž, ktorý už v 70. rokoch hovoril o globálnom otepľovaní
SITA/AP

Z termínu "globálne otepľovanie" sa stalo bežné slovné spojenie vďaka Broeckerovmu článku "Zmena klímy: Sme na pokraji výrazného globálneho otepľovania?" zverejnenému v roku 1975 v časospise Science, v ktorom správne predpokladal, že hromadenie oxidu uhličitého v atmosfére povedie k badateľnému otepľovaniu.

Broecker tiež ako prvý zistil, že existuje globálny systém hlbokomorských prúdov, ktorý dostal názov termohalinný výmenník (ide o zloženinu zo slov slov thermo — teplo a halinný — soľný). Zároveň tvrdil, že priemerné zimné teploty v Európe môžu v budúcnosti klesnúť o 11 stupňov, takže zima v Londýne by bola taká studená ako na Špicbergoch, ležiacich takmer 1000 kilometrov za severným polárnym kruhom.

 

smith-broecker_7f000001-c2d4-7f66.jpg

Broecker sa narodil 29. novembra 1931 v Chicagu. Na Kolumbijskej univerzite začal pôsobiť v roku 1959. Väčšinu času strávil v univerzitných laboratóriách v Palisades v štáte New York.

Bol držiteľom mnohých ocenení vrátane National Medal of Science, ktorú vedcom udeľuje prezident Spojených štátov amerických. Bol tiež vedúcim pracovníkom projektu Biosphere 2. Ide o komplex budov v americkom štáte Arizone dokončený v roku 1991, ktorý mal byť systémom nezávislým od vonkajšieho sveta. Tento neúspešný pokus mal ukázať, že z dlhodobého hľadiska je možný život v uzavretom ekologickom systéme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok