Nespokojní farmári na traktoroch sú v Bratislave, oslovil ich premiér

TA3 TASR SITA
19.2.2019 12:19

Bratislava sa dočkala príchodu nespokojných farmárov z celého Slovenska. Do hlavného mesta ich pôvodne malo prísť vyše 960, s magistrátom sa napokon dohodli na kompromisnom počte. Premiér pozval zástupcov farmárov, aby za ním prišli rokovať na Úrad vlády. Polícia sa vyjadrila, že farmárom nebude brániť, aby mohli vyjadriť svoj názor.

Treba sa pripraviť na stroje v meste

Malí a strední farmári, geodeti a lesníci, ktorí sa vydali na protestnú jazdu naprieč Slovenskom na vyše 100 traktoroch a strojoch, dorazili do Bratislavy na Tyršovo nábrežie, kde si rozložili hlavný stan, v utorok na obed. S bratislavským magistrátom mali farmári dohodu, že budú na 11 miestach, najmä na námestiach. Vyjadriť chceli svoj nesúhlas so stavom v poľnohospodárstve. Koniec ich protestu sa predpokladal vo štvrtok večer alebo v piatok dopoludnia.

Mesto Bratislava ocenilo, že po spoločnom rokovaní farmári upustili od zámeru zviditeľniť svoje požiadavky blokádou ciest poľnohospodárskymi strojmi a v záujme pokojného priebehu formu protestu prispôsobili. Napriek tomu sa treba podľa magistrátu pripraviť na to, že do piatka sa budú v hlavnom meste presúvať poľnohospodárske stroje, čo môže spomaliť dopravu. Farmári si za centrum protestu vybrali Tyršovo nábrežie. "Cením si, že protest, ktorý v Bratislave tento týždeň farmári pripravujú, nebude protestom, ktorého cieľom by bolo v našom meste vyvolať dopravný kolaps,“ povedal bratislavský primátor Matúš Vallo.

Premiér pozýva na vládu

Premiér Peter Pellegrini pozval zástupcov nespokojných farmárov na stredajšie rokovanie vlády. "Touto cestou ich pozývam, aby okolo 11. hodiny v primeranom počte nejakého výboru, maximálne 5-7 ľudí, prišli na úrad vlády, kde budú môcť nielen predo mnou, ale pred všetkými ministrami odprezentovať svoje problémy," priblížil Pellegrini.

Zámerom je, aby každý minister, ak je zodpovedný za niektorý z ich problémov, mohol reagovať a zobrať si zo stretnutia "domáce úlohy". "Na stretnutie sa teším, pevne verím, že bude konštruktívne a v dobrej pohode a že nás bude posúvať zase ďalej v rámci riešenia tých problémov," dodal predseda vlády.

Výzva Iniciatívy poľnohospodárov na protest v Bratislave mala veľký ohlas medzi farmármi, ktorí chceli prísť vyjadriť svoj nesúhlas so stavom v poľnohospodárstve. Nespokojní farmári chceli rokovať napríklad s predstaviteľmi ministerstiev vnútra, pôdohospodárstva či vlády o situácii malých pôdohospodárov, o fungovaní Pôdohospodárskej platobnej agentúry a iných témach. Žiadajú pozemkové úpravy, stropovanie dotácií na konečného užívateľa podľa návrhu Európskej únie, spustenie protikorupčných opatrení v pôdohospodárstve a lesníctve. Od stretnutia očakávajú vytvorenie dokumentu s návrhom termínov riešenia problémov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok