Džihádistov chcú postaviť pred súd. Vyzvali OSN, aby ho zriadila

TA3 TASR
19.2.2019 06:09

Predstavitelia Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl vyzvali OSN na vytvorenie medzinárodného tribunálu, ktorý by súdil zajatých zahraničných bojovníkov extrémistickej organizácie Islamský štát.

Džihádistov chcú postaviť pred súd. Vyzvali OSN, aby ho zriadila
SITA/AP (ilustračné foto)

"Obrátili sme sa na rôzne krajiny s požiadavkou, aby repatriovali svojich štátnych príslušníkov, keďže na severe Sýrie neexistuje potrebná právna infraštruktúra. Žiaľ, nedočkali sme sa žiadnej odpovede a teroristi aj so svojimi rodinami sú stále v našich táboroch," uviedol hovorca SDF Mustafá Bálí a následne vyzval OSN, aby založila "špeciálny medzinárodný súd" pre teroristickú organizáciu IS.

Súd by sa mal venovať prípadom zahraničných džihádistov zadržiavaných jednotkami SDF na severe Sýrie, pričom OSN by dozerala na väzenia založené v danom regióne. Bálí ďalej spresnil, že SDF zadržiava okrem občanov Iraku ďalších približne 1300 zahraničných militantov.

Trump vyzval minulý týždeň európske štáty, aby si zobrali domov a postavili pred súd bojovníkov skupiny Islamský štát, ktorí sa ocitli v zajatí na území Sýrie. Americký prezident prostredníctvom Twitteru odkázal, že v opačnom prípade budú musieť americké sily, ktoré sa zo Sýrie sťahujú, týchto zradikalizovaných bojovníkov prepustiť. Hoci predstavitelia SDF Trumpovo vyhlásenie privítali, v európskych hlavných mestách sa nestretlo s pochopením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok