Izrael chce na Mesiac. Bude štvrtou krajinou, ktorá tam pristane?

TA3 TASR
18.2.2019 21:00

Izrael vyšle v piatok svoju prvú bezposádkovú misiu na Mesiac. Mesačný pristávací modul s názvom Berešit (Zrod) vyštartuje z floridského Mysu Canaveral a do vesmíru ho vynesie raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX, informovala v pondelok tlačová agentúra DPA.

Ak zariadenie dosiahne svoj cieľ, židovský štát sa stane iba štvrtou krajinou, ktorej sonda vykoná mäkké pristátie na Mesiaci - po USA, bývalom Sovietskom zväze a Číne. Projekt je výsledkom spolupráce neziskovej organizácie SpaceIL a štátnej spoločnosti Israel Aerospace Industries. Pristávací modul kubického tvaru má hmotnosť 585 kilogramov a výšku 1,5 metra. Štart je stanovený na 03.45 h izraelského času. Náklady na projekt za 100 miliónov dolárov poskytli zväčša súkromní darcovia. Stredisko riadenia letu bude v izraelskom meste Jehud pri Tel Avive.

Berešit má na povrchu Mesiaca pristáť 11. apríla a následne začať zhromažďovať dáta, ktoré budú odosielané do NASA na výskum jeho vzniku. Pristávací modul bude snímať fotografie a videá a merať magnetické pole telesa v rámci experimentu s Weizmannovým inštitútom pre vedu. NASA plánuje do roku 2026 vybudovať na obežnej dráhe Mesiaca malú vesmírnu stanicu Gateway, ktorá má slúžiť ako medzistupeň pre cesty ľudských posádok na Mesiac a späť, dopĺňa tlačová agentúra AFP. Permanentne obývaná však nebude.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok