Po medializovaných informáciách skontrolujú previerku Kováčika

TA3 SITA
18.2.2019 19:24

Národný bezpečnostný úrad skontroluje bezpečnostnú previerku špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Uviedol to na brífingu opozičný poslanec a predseda parlamentného výboru pre činnosť NBÚ Ľubomír Galko v súvislosti s medializovanými informáciami o viac ako 200-tisíc eurovom vklade prokurátora Kováčika v banke.

Po medializovaných informáciách skontrolujú previerku Kováčika
SITA/Robert Tappert (ilu foto)

Podľa Galka polícia nepreverovala túto informáciu a aj preto požiadali Národný bezpečnostný úrad SR o otvorenie Kováčikovej previerky. Kováčik sa bráni tým, že išlo o pôžičku jeho rodinného príbuzného a peniaze boli určené na kúpu nehnuteľnosti. "Pán Kováčik nie je neznámou osobou. Rok 2017 nie je doba cashu, že človek prinesie viac ako 200-tisíc eur do banky v hotovosti. Chcem sa poďakovať aj kolegom z koalície, ktorí hlasovali za uznesenie výboru, ktorým sme požiadali riaditeľa NBÚ, aby skontrolovali previerku pána Kováčika," povedal Galko.

"Nie sme sudcovia a preto počkáme na výsledky NBÚ. Zatiaľ nevieme odhadnúť, s akým výsledkom sa toto otvorenie previerky skončí, ale keď sme žiadali naposledy, tak sa zistilo, že Mária Trošková takúto previerku vôbec nemala a Viliam Jasaň radšej vzal naspäť svoj súhlas s otvorením a vzdal sa funkcie," doplnil Galko. Kováčik si vložil peniaze v hotovosti ešte v priebehu roka 2017. Banka túto operáciu nahlásila na polícii, ale vyšetrovanie, odkiaľ vzal špeciálny prokurátor takúto sumu, nepokračovalo. Galko na záver uviedol, že nebude zvolávať mimoriadne zasadnutie výboru na kontrolu činnosti NBÚ a počká na výsledky do riadnej schôdze Národnej rady SR.

Generálna prokuratúra SR bude primerane reagovať až po preverení celého prípadu políciou. Uviedla to v reakcii jej hovorkyňa Andrea Predajňová. "Podľa vyjadrenia prezidenta Policajného zboru Slovenskej republiky celú transakciu dôkladne prešetria a bude o jej výsledku informovať generálneho prokurátora SR. Až následne bude možné zaujať kvalifikované stanovisko," uviedla hovorkyňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok