Jeruzalemský summit V4 po izraelsko-poľskom spore zrušili

TA3 TASR
18.2.2019 12:42

Summit Vyšehradskej štvorky v Jeruzaleme, na ktorý odcestoval aj náš premiér Peter Pellegrini, sa po poľsko-izraelskom spore ruší. Oznámil to český premiér Andrej Babiš, podľa ktorého ho nahradili "dvojstranné stretnutia". Summit, ktorý bol naplánovaný na utorok, presunuli na druhý polrok 2019.

Poľsko predtým oznámilo, že sa na summite nezúčastní. Ide o reakciu na neprijateľný výrok šéfa izraelskej diplomacie Jisraela Kaca na adresu Poliakov, povedal poľský premiér Mateusz Morawiecki. Dvojdňový summit predsedov vlád Slovenska, ČR, Maďarska a Izraela sa mal bez účasti Poľska konať v pondelok a utorok v Jeruzaleme. SR na ňom odletel zastupovať premiér Peter Pellegrini. Podľa hovorkyne predsedu vlády SR Patrície Macíkovej napokon zrušený summit presunuli na druhý polrok 2019.

Nový izraelský minister zahraničných vecí Jizrael Kac reagoval v nedeľu na slová, ktoré izraelské médiá pripísali premiérovi židovského štátu Benjaminovi Netanjahuovi, o tom, že Poliaci sa v časoch druhej svetovej vojny podieľali spolu s nacistami na hromadnom vyvražďovaní židov. Podľa Kaca sa Netanjahu, ktorý svoj výrok neskôr poprel a označil ho za dezinterpretáciu, vyjadril jasne. "Som synom preživšieho holokaustu (...) pamiatka holokaustu je niečo, v čom sa nemôžu robiť kompromisy, je to niečo jasné a my nezabudneme ani neodpustíme. Poliaci kolaborovali s nacistami a, ako povedal bývalý izraelský premiér Jicchak Šamir, ktorého otca zabili Poliaci, tí cicajú antisemitizmus s materským, mliekom," uviedol izraelský minister zahraničných vecí.

Poľský premiér Morawiecki v reakcii na Kaca na tlačovom brífingu uviedol, že "v tejto chvíli čakáme na rozhodnú reakciu na opovrhnutiahodný, neprijateľný a jednoducho rasistický výrok novovymenovaného izraelského ministra zahraničných vecí. Niečo takéto jednoducho nemôže zostať bez odpovede," povedal predseda poľskej vlády, ktorý svoju účasť na summite premiérov krajín V4 a Izraela zrušil už v nedeľu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok