Vodiči testujú najväčšie obmedzenia, dopravu sledovali z vrtuľníka

TA3 TASR
18.2.2019 08:25

Historicky najväčšie obmedzenia v histórii hlavného mesta si už vodiči vyskúšali aj počas pondelňajšej rannej špičky. Hoci mnohé kľúčové dopravné tepny uzatvorili, katastrofické predpovede sa nepotvrdili.

Niektoré linky MHD sú zadarmo

Situácia na križovatke ulíc Bajkalská, Gagarinova a Prievozská v Bratislave bola po 7. hodine pokojná, premávka a jej plynulosť pripomínala bežné pondelkové rána. Kolóny sa vytvárali len pri zjazde z Prístavného mosta a pri otáčaní vozidiel v smere na Mlynské Nivy či Landererovu ulicu. Bus pruhy boli prázdne, málo áut bolo takisto v tesnej blízkosti bývalej autobusovej stanice, napríklad na Svätoplukovej ulici.

Podľa správ Zelenej vlny RTVS musia šoféri rátať s 15-minútovým zdržaním sa na Dvojkrížnej, Gagarinovej, Račianskej a Vajnorskej smerom do centra. Stella centrum informuje o kolónach na diaľnici D2 za Stupavou v smere do Bratislavy, zdržanie vodiči odhadujú na 15 a v Dunajskej Lužnej v smere do Bratislavy na 30 minút.

Dôvodom sú rozsiahle dopravné obmedzenia, ktoré postupne začali od piatka v križovatke Prievoz i v jej blízkosti a v časti ulice Mlynské nivy. Dopravnú situáciu bude monitorovať polícia aj z vrtuľníka či cez kamery. Od pondelka až do konca marca budú linky MHD 201, 202, 212, 75 a X72 jazdiť pre cestujúcich zadarmo. Zároveň začína fungovať aj bezplatná informačná linka 0800 242 000, na ktorú môžu hlásiť vodiči problémy v doprave, alebo klásť otázky.

Bratislavu podľa polície i vedenia mesta čaká zaťažkávajúca skúška pre výstavbu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, konkrétne pre prestavbu mimoúrovňovej križovatky Prievoz a pre výstavbu podzemného kruhového objazdu na rekonštruovanej časti ulice Mlynské nivy. Uzávera časti ulice Mlynské nivy potrvá jeden rok.

Vodiči majú uprednostniť verejnú dopravu

V prípade rekonštrukcie križovatky Prievoz zostanú na diaľnici D1 zachované všetky priame smery do Trnavy i do Petržalky. "Z Bajkalskej v smere od Ružinova bude možné odbočenie na Prístavnú aj do Petržalky. Povolený bude aj zjazd z Petržalky na Bajkalskú v jednom jazdnom pruhu a zjazd od Trnavy na Bajkalskú. Nebude však možné prejsť z Bajkalskej na obchvat smerom na Trnavu. Zo smeru Trnava a aj Petržalka sa nebude dať dostať priamo na Slovnaftskú, potrebné bude zísť na križovatku Bajkalská-Prievozská a na nej sa otočiť smerom na Slovnaftskú," vysvetlil primátor Bratislavy Matúš Vallo.

V prípade rekonštrukcie časti Mlynských nív a budovania podzemného kruhového objazdu, bude všetka doprava vylúčená v úseku Svätoplukova-Karadžičova. Obchádzková trasa pre autá bude viesť po Košickej a Landererovej, vozidlá MHD a taxi budú mať povolenú jazdu po Páričkovej v oboch smeroch. Polícia žiada vodičov, aby nejazdili v dotknutých úsekoch v Bratislave po pamäti, ale podľa nového dočasného dopravného značenia a rešpektovali vyhradený pruh určený pre MHD, prípadne nákladnú dopravu. Na vodičov taktiež apeluje, aby individuálnu automobilovú dopravu využívali v čo najmenšej miere a uprednostnili verejnú dopravu.

Zároveň žiada, aby verejnosť nezneužívala tiesňové linky a v prípade, ak chce nahlásiť problémy v doprave v Bratislave, využívala informačnú linku 0800 242 000. Polícia bude využívať vo zvýšenej miere aj inštitút objektívnej zodpovednosti. Najrýchlejším spôsobom prepravy v hlavnom meste počas dopravných obmedzení bude podľa primátora MHD. Mesto pripravilo aj záchytné parkoviská pri cintoríne Vrakuňa, na Zlatých pieskoch či na Baltskej ulici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok