Protesty žltých viest škodia ekonomike a musia skončiť, tvrdí Le Maire

TA3 TASR
17.2.2019 19:44

Protesty tzv. žltých viest sa musia skončiť, keďže poškodzujú ekonomiku, uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire. Dodal, že v priebehu niekoľkých dní predloží plán na pomoc firmám, ktoré negatívne zasiahli opakované víkendové demonštrácie.

Protesty žltých viest škodia ekonomike a musia skončiť, tvrdí Le Maire
SITA/AP (ilu foto)

Le Maire v rozhovore pre francúzsky denník Midi Libre povedal, že jeho návrh bude obsahovať posunutie daňových platieb a podporu zo strany ministerstva financií. Tento týždeň sa konali protesty už štrnásty víkend po sebe, aj keď počet účastníkov v priebehu týždňa padol približne o 10.000 na 41.500, vyplýva z údajov ministerstva vnútra, ktoré citovala agentúra AFP.

Hnutie tzv. žltých viest začalo vlani v novembri ako protest proti plánovanému zvýšeniu zdanenia pohonných hmôt. Neskôr si získalo širokú podporu verejnosti, ktorá sa však postupne vytráca. Francúzsko v reakcii na protesty zníži dane, keď sa prijmú rozhodnutia týkajúce sa zodpovedajúcim výdavkovým škrtom, povedal Le Maire. Je na Francúzoch, aby definovali, čo je pre nich dôležité, a aké ústupky sú ochotní urobiť, uviedol Le Maire.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok