Poľský premiér nepôjde na samit V4, poslal šéfa diplomacie

TA3 TASR
17.2.2019 16:48

Poľský premiér Mateusz Morawiecki nepôjde na samit V4 do Jeruzalema. Zastúpi ho šéf diplomacie Jacek Czaputowicz. Oznámil to poľský portál wPolityce, podľa ktorého o tom Morawiecki telefonicky informoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Roztržka medzi Izraelom a Poľskom

Morawiecki o zrušení svojej cesty do Jeruzalema už v nedeľu popoludní telefonicky informoval svojho izraelského partnera Benjamina Netanjahua. Dvojdňový samit predsedov vlád Slovenska, ČR, Maďarska, Poľska a Izraela sa koná začiatkom týždňa v Jeruzaleme. SR na ňom zastupuje premiér Peter Pellegrini.

Správa o zrušení účasti poľského premiéra na zmienenom samite sa objavila v čase roztržky medzi Izraelom a Poľskom, ktorú spôsobili pravdepodobne zle interpretované vyhlásenia izraelského premiéra vo Varšave. Netanjahu v uplynulom týždni počas stretnutia na tému Blízkeho východu údajne povedal, že Poliaci ako národ počas druhej svetovej vojny pomáhali nacistom zabíjať Židov.

Takéto tvrdenie poprel úrad izraelského premiéra, podľa ktorého denník The Jerusalem Post zverejnil chybné znenie citátu a následne článok vydal v opravenom znení. "Premiérove slová týkajúce sa Poľska boli denníkom The Jerusalem Post zle citované. Ten okamžite vydal opravu, v ktorej vysvetlil, že chyba vznikla pri úprave článku," vyhlásil úrad vo svojom stanovisku.

Vyjadrenie izraelského premiéra

Netanjahu v utorok vo Varšave, kde sa zúčastnil na konferencii o Blízkom východe, vyhlásil, že "niektorí Poliaci spolupracovali s nacistami". Denník The Jerusalem Post však vydal správu, v ktorej bolo uvedené, že "Poliaci spolupracovali s nacistami". Táto formulácia mala vyvolať nesprávny dojem, že izraelský premiér obvinil z kolaborácie s nacistami na vyvražďovaní Židov celý poľský národ.

Poľská vláda si v piatok predvolala izraelskú veľvyslankyňu Annu Azariovú v Poľsku, aby premiérove slová vysvetlila. Morawiecki neskôr v rozhovore pre agentúru PAP povedal, že podľa Azariovej hovoril izraelský premiér o "individuálnych prípadoch spolupráce poľských jednotlivcov s nacistami".

Netanjahuove vyjadrenie nadviazalo na dávnejší spor v poľsko-izraelských vzťahoch ohľadom poľského zákona, ktorý kriminalizuje spájanie poľského národa s holokaustom. Zákon vstúpil do platnosti v marci 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok