Google a Apple čelia kritike, ich aplikácia má zneužívať práva žien

TA3 TASR
17.2.2019 08:09

Saudská Arábia obhajovala mobilnú aplikáciu, ktorá umožňuje mužom kráľovstva sledovať ich ženské príbuzné po tom, ako ľudskoprávne skupiny a americký zákonodarca kritizovali technologické giganty Apple a Google za to, že takúto aplikáciu ponúkajú.

Google a Apple čelia kritike, ich aplikácia má zneužívať práva žien
SITA/AP

Podľa saudskoarabského ministerstva vnútra aplikácia Absher poskytuje služby "všetkým členom spoločnosti....vrátane žien, starých ľudí a ľudí so špeciálnymi potrebami". Bezplatná aplikácia je k dispozícii pre smartfóny Android a Apple a umožňuje ich užívateľom obnovovať pasy, víza a uľahčuje rôzne iné elektronické služby. Jej kritici však tvrdia, že aplikácia umožňuje zneužívanie žien a dievčat tým, že dovoľuje mužom sledovať ich pohyb.

Americký senátor Ron Wyden vyzval na Twitteri spoločnosti Apple a Google, aby odstránili túto aplikáciu, pretože "podporuje nelegálne praktiky voči ženám". Riaditeľ spoločnosti Apple Tim Cook povedal, že nepočul o tejto aplikácii, ale "že sa na to pozrie". Podľa saudskoarabského práva si môžu ženy obnoviť si pas alebo opustiť krajinu len so súhlasom manžela alebo blízkeho príbuzného - muža.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok