Na východe sa vykoľajil vlak, prerušenie dopravy stále trvá

TA3 TASR
17.2.2019 11:36

V Krompachoch sa vykoľajil nákladný vlak súkromnej dopravnej spoločnosti. Stalo sa to po pol siedmej večer za železničnou stanicou v smere do Košíc. Odstraňovanie následkov nehody stále trvá.

Pomôže hasičská technika

"Dnes boli na pomoc pri odpratávaní vagónov z koľají vyslaní hasiči zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách a členovia Dobrovoľného hasičského združenia Pole," informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ. Obe skupiny by na miesto podľa jej ďalších slov mali doraziť v pondelok ráno s vyslobodzovacími tankami, s ktorými sa pokúsia odpratať vagóny.

Informáciu aktualizoval aj hovorca Železníc Slovenskej republiky Michal Lukáč. "ŽSR požiadali v súvislosti s udalosťou o použitie hasičskej techniky, ktorá by po príchode mala začať s odstraňovaním. To bude trvať počas celého zajtrajšieho dňa," spresnil s tým, že v nedeľu sa odváža materiál z vykoľajených vagónov.

Vlaky jazdia v núdzovom režime

Po nehode súkromného nákladného vlaku jazdia osobné vlaky na severnej trase v núdzovom režime. Informoval o tom hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč. Podľa správcu infraštruktúry, ktorými sú Železnice Slovenskej republiky, nebude možné podľa jeho ďalších slov prejsť cez železničnú stanicu Krompachy vlakom ešte minimálne 40 hodín. "V ZSSK sme preto nasadili náhradnú autobusovú dopravu na úseku Spišské Vlachy - Margecany. Odhad meškania diaľkových vlakov je 60 minút. Ich rušenie sa nepredpokladá, no nie je vylúčené," spresnil.

V pondelok a utorok pravdepodobne zavedú tzv. kyvadlovú vlakovú dopravu Margecany - Košice. "Vlaky nočnej diaľkovej dopravy budú vedené odklonom cez Kežmarok a Plaveč a štandardné diaľkové vlaky pôjdu po Spišské Vlachy, kde je zabezpečený prestup na NAD do Margecian," ozrejmil Kováč. Podľa neho je tiež možné, že v pondelok a utorok budú niektoré osobné vlaky, vedené v pracovných dňoch v úseku Poprad - Spišské Vlachy, odrieknuté. "Ako náhrada budú vlaky kategórie R zastavovať na tomto úseku ako osobné," poznamenal.

Linka môže byť preťažená

Cestujúcim odporúča sledovať internetovú stránku www.zssk.sk, resp. informovať sa na čísle 18 188. Napriek personálnemu posilneniu tejto linky sa môže stať, že bude v špičke preťažená. "Preto žiadame o pochopenie a trpezlivosť. Spoločne so ŽSR sa snažíme urobiť všetko pre rýchle vyriešenie situácie a minimalizovanie prestojov. Cestujúcich žiadame, aby boli ohľaduplní k spolucestujúcim a rešpektovali pokyny zamestnancov železníc," uzavrel Kováč.

K udalosti došlo v sobotu okolo 18.30 h tak, že sa vykoľajil jeden vozeň nákladného vlaku, následkom čoho sa roztrhla súprava a vykoľajilo sa ďalších osem vozňov. Pri nehode nikto neutrpel zranenie.

Košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová uviedla, že polícia začala v tejto súvislosti trestné stíhanie pre prečin všeobecné ohrozenia. "Škoda bola predbežne vyčíslená najmenej na 100.000 eur. K zraneniu žiadnej osoby nedošlo," povedala s tým, že bližšie okolnosti sú predmetom vyšetrovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok