Komu Marx leží v žalúdku? Hrob filozofa opäť znesvätili vandali

TA3 TASR
16.2.2019 18:51

Náhrobok nemeckého filozofa Karla Marxa na londýnskom cintoríne Highgate sa už po druhý raz za uplynulé necelé dva týždne stal terčom vandalského útoku. Neznámi páchatelia tentoraz červenou farbou popísali všetky štyri strany náhrobku politickými sloganmi.

Komu Marx leží v žalúdku? Hrob filozofa opäť znesvätili vandali
SITA/AP

Vedenie cintorína na sociálnej sieti Twitter zverejnilo niekoľko fotografií poškodeného náhrobku. "Nezmyselné, hlúpe, ignorantské. Nech si myslíte o Marxovom odkaze čokoľvek, toto nie je spôsob, ako vyjadriť svoj postoj," uviedli správcovia cintorína. Začiatkom mesiaca bol náhrobok poškodený kladivom, pričom páchatelia sa sústredili na mramorovú dosku s menom Marxa a jeho rodinných príslušníkov, ktorá je najstaršou časťou náhrobku.

Náhrobok zo žulových dosiek má výšku 3,7 metra a je zavŕšený bronzovou bustou Marxa. Náhrobok nechala v roku 1956 zriadiť Komunistická strana Veľkej Británie, ktorá jeho výstavbu aj financovala. Vložená mramorová doska obsahujúca i epitafy pochádza z pôvodného, jednoduchšieho hrobu. Náhrobok už bol v minulosti viackrát poškodený - vandali odtrhli bustu, odpálili na mieste rúrkovú bombu, či náhrobok natreli rozličnými nápismi.

Náhrobok sa nachádza na Zákonnom zozname objektov zvláštneho architektonického alebo historického významu a prislúcha mu najvyšší stupeň ochrany. Revolučný filozof, autor diela "Kapitál" a spoluautor "Komunistického manifestu", sa presťahoval do Londýna v roku 1849 a v britskom hlavnom meste žil až do konca svojho života. Zomrel 14. marca 1883 vo veku 64 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok