Za KDH do EP kandiduje aj Figeľ, hnutie podporilo Mikloška

TA3 SITA TASR
16.2.2019 18:25

Lídrom kandidačnej listiny KDH do májových eurovolieb bude súčasný europoslanec Ivan Štefanec. Ten v priebehu tohto volebného obdobia odišiel z SDKÚ-DS a následne vstúpil do KDH. Poradie na kandidátke schválila Rada KDH.

Za KDH do EP kandiduje aj Figeľ, hnutie podporilo Mikloška
SITA/Milo Fabian (ilu)

Dvojkou na kandidátke je Miriam Lexmann, ktorá v súčasnosti pôsobí ako riaditeľka Európskej kancelárie Medzinárodného republikánskeho inštitútu v Bruseli. Z tretieho miesta na kandidačnej listine bude kandidovať riaditeľ Dobrej noviny Maroš Čaučík. Z posledného miesta bude kandidovať bývalý predseda hnutia Ján Figeľ. Na protest proti jeho zaradeniu sa zriekol kandidatúry Peter Stach, ktorý mal mať na kandidátke siedme miesto.

„Členov Rady som pri zdôvodnení môjho rozhodnutia povedal, že politik, ktorý je najviac zodpovedný za to, že KDH je dnes mimo parlamentu, nepatrí na jeho kandidátku do EP. Ako kandidát by som toto rozhodnutie nedokázal verejne obhajovať,“ napísal Stach na sociálnej sieti. Stach si tiež myslí, že KDH mohlo byť veľkorysé a osloviť ostatné dve kresťanské strany s ponukou koalície. „Je mi to naozaj veľmi ľúto, pretože som naozaj chcel kandidovať. Chcel som diskutovať s ľuďmi o tom, aká by mala mala byť Európa, chcel som to robiť naživo, ísť do toho s vlastnou tvárou,“ napísal.

KDH taktiež oznámilo, že v prvom kole prezidentských volieb podporí Františka Mikloška. "Pri téme prezidentských volieb sme sa dostali do mimoriadne zaujímavej a ťažkej situácie. KDH v prvom kole podporuje Františka Mikloška. Rešpektujeme však, ak si naši členovia, sympatizanti a voliči budú vyberať z dvojice mien František Mikloško alebo Robert Mistrík. V druhom kole, ktoré určite bude, KDH jednoznačne podporí toho kandidáta, ktorý z dvojice týchto mien postúpi do druhého kola," konštatoval predseda kresťanských demokratov Alojz Hlina. Ako Hlina zdôraznil, Slovensko si už nemôže dovoliť "ďalšie predlžovanie agónie Smeru-SD" a ani vystaviť krajinu opäť tieňom "mečiarizmu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok