Odchod vojakov USA zo Sýrie posilní Rusko, varuje Merkelová

TA3 TASR
16.2.2019 17:43

Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala, že unáhlený odchod amerických síl zo Sýrie môže posilniť pozíciu Ruska a Iránu na Blízkom východe.

Americkí vojaci sú kľúčoví

Merkelová na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii ďalej vyslovila pochybnosti o tom, či je plánovaný odchod Spojených štátov zo Sýrie "dobrou myšlienkou", informuje stanica Slobodná Európa. Kancelárka tiež vyzvala na opatrnosť ohľadom predčasného odchodu amerických síl z Afganistanu, tvrdiac, že vojenská misia NATO v tejto krajine závisí práve od záväzkov americkej armády.

Extrémisti z teroristickej organizácie Islamský štát sú v boji o svoje posledné územie zatlačení na útly kus zeme na severe Sýrie a ich úplná porážka sa očakáva v najbližších dňoch. Čoskoro po tom, ako budú porazení, sa americkí vojaci začnú sťahovať z krajiny v súlade s decembrovým vyhlásením amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ide o približne 2000 vojakov. Washington sa však usiluje presvedčiť svojich spojencov, aby zostali v Sýrii aj naďalej. Merkelová totiž varovala pred rizikom vzniku vákua v danom regióne.

Vyzvala Čínu, aby sa zapojila

Nemecká líderka zároveň vyzvala Čínu, aby sa pripojila k medzinárodnému odzbrojovaciemu procesu. USA začiatkom februára oznámili, že odstupujú od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu z roku 1987. Washington to vysvetľuje tým, že Rusko porušuje túto zmluvu.

Spojené štáty okrem toho tvrdia, že zmienená zmluva obmedzuje rozmiestňovanie ich zbraňových systémov v Ázii, zatiaľ čo nekladie žiadne limity pre vyzbrojovanie sa Číny. "Odzbrojovanie sa týka nás všetkých a my by sme boli radi, ak by rozhovory neprebiehali len medzi Spojenými štátmi, Európou a Ruskom, ale aj s Čínou," povedala Merkelová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok