Vlhová zavŕšila medailový hetrik, cenný kov získala aj v slalome

TA3 SITA
16.2.2019 15:35

Slovenka Petra Vlhová vybojovala bronzovú medailu v slalome žien na majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní vo švédskom Aare. Vlhová skompletizovala zbierku medailí z MS 2019, v Aare bola predtým strieborná v alpskej kombinácii a zlatá v obrovskom slalome.

Vlhová zavŕšila medailový hetrik, cenný kov získala aj v slalome
SITA/AP

Shiffrinová udržala sériu

Ide už o štvrtú medailu pre Slovensko zo svetových šampionátov v zjazdovom lyžovaní a pri všetkých bola Petra Vlhová. Tá prvá sa zrodila pred dvoma rokmi v tímovej súťaži vo švajčiarskom St. Moritzi a mala strieborný odlesk.

Už štvrté zlato v neprerušenej sériii v slalome a celkovo piate na majstrovstvách sveta si vybojovala Američanka Mikaela Shiffrinová. Pred striebornou Švédkou Annou Swennovou-Larssonovou mala v súčte oboch kôl náskok 58 stotín sekundy. Bronzová Vlhová zaostala o 1,03 s.

V prvom kole slalomu bola najrýchlejšia Švajčiarka Holdenerová. Vlhová za ňou zaostala o 46 stotín sekundy a patrilo jej 5. miesto. Najväčšia favoritka na zlato Shiffrinová bola tretia s odstupom 15 stotín sekundy.. Prvé kolo slalomu žien vytýčil Švajčiar Werner Zurbuchen a Holdenerová profitovala z jeho náročnosti. "Od začiatku som mala zlý pocit, nechytila som rytmus. Po prvom medzičase som sa rozbehla, ale veľa som stratila na začiatku. Švajčiarsky tréner postavil ´zatočené´ a veľmi náročné prvé kolo. Mali sme to však všetky rovnako postavené," referovala nespokojná Vlhová po 1. kole pre RTVS.

Skvelé druhé kolo

V druhom kole sa Vlhová vypla k skvelému výkonu. Hoci sa v "zatočenej" časti nevyhla drobným chybám, v strmšom svahu pustila lyže a v cieli mala veľký náskok 1,36 s pred dovtedy vedúcou Švédkou Hansdotterovou, ktorá avizovala posledné preteky na majstrovstvách sveta v kariére. Napokon obsadila piate miesto. Potom však nasledovala Shiffrinová a ukázala svoju extratriedu. Najmä v technicky náročných úsekoch si utvorila náskok pred konkurentkami a napokon najrýchlejšou jazdou v 2. kole si vybojovala zlato. Vlhovú potom predstihla aj Švédka Swennová-Larssonová, ale nie Švajčiarka Holdenerová, ktorá po veľkej chybe neplánovane vycúvala z boja o medaily.

"Veľmi som chcela medailu, ale trať bola veľmi náročne postavená. Necítila som sa dobre, ale povedala som si, že sa pokúsim pustiť lyže. Až v cieli som zbadala, aký mám náskok... Potom bolo veľmi vzrušujúce čakať na ďalšie konkurentky. Mikaela a Anna ma predstihli, ale Wendy urobila chybu a zrazu som bola tretia. Mám tri medaily, čo som absolútne nečakala. Je to prekrásne. Obrovskú radosť prežívajú aj ľudia na Slovensku, čo cítim na diaľku. Teraz nastane čas dobiť trochu baterky pred ďalšími pretekmi," povedala Petra Vlhová v prvom rozhovore pre zahraničné televízie.

Shiffrinová vstupovala do pretekov so zámerom získať historicky štvrtý slalomový titul v neprerušenej sérii (predtým 2013, 2015 aj 2017) a to sa jej aj podarilo. Štyri tituly v slalome získala predtým iba Nemka Christl Cranzová, nie však v sérii, a ešte aj poriadne dávno - ešte v 30. rokoch 20. storočia. Vtedy sa svetové šampionáty v lyžovaní konali v ročných intervaloch.

Ženy - slalom (1. + 2. kolo): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:57,05 min, 2. Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) +0,58 s, 3. Petra Vlhová (SR) +1,03, 4. Katharina Liensbergerová (Rak.) +1,43, 5. Frida Hansdotterová (Švéd.) +2,39, 6. Laurence St-Germainová (Kan.) +2,60

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok