Maduro musí skončiť. Pence vyzval EÚ na podporu Guaidóa

TA3 TASR ČTK
16.2.2019 14:15

Nicolás Maduro je diktátor a musí ísť, vyhlásil na mníchovskej bezpečnostnej konferencii americký viceprezident Mike Pence. Všetky krajiny sveta by podľa neho mali uznať za jediného legitímneho prezidenta Venezuely vodcu tamojšej opozície Juana Guaidóa.

"Všetci musíme stáť pri venezuelských občanoch, kým v krajine nebude úplne obnovená sloboda a demokracia," povedal Pence na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Pence ocenil, že po tom, ako Spojené štáty ako prvé uznali šéfa venezuelského parlamentu za legitímnu hlavu štátu, "tento ich krok nasledovalo aj ďalších 52 krajín vrátane 30 európskych spojencov USA". "Je načase, aby sa k tomu prihlásil aj zvyšok sveta", dodal Pence.

Spojené štáty, ako aj časť latinskoamerických a európskych krajín uznali za dočasného prezidenta Venezuely vodcu tamojšej opozície a predsedu parlamentu Juana Guaidóa, ktorý sa v januári sám vymenoval do najvyššej funkcie v krajine s odôvodnením, že vlaňajšie opätovné zvolenie Madura bolo nedemokratické. Ľavicovo-nacionalistický politik Maduro označuje Guaidóa za bábku v rukách Spojených štátov a odmieta požiadavku na zopakovanie prezidentských volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok