Koaličná dohoda nebola, tvrdí Tomáš. V Moste to vnímali inak

TA3 TASR
16.2.2019 13:59

Žiadna koaličná dohoda na šiestich kandidátoch na sudcov Ústavného súdu SR nebola. V diskusnej relácii RTVS to vyhlásil poslanec parlamentu Erik Tomáš. Podľa poslanca Tibora Bastrnáka však v klube vnímali situáciu tak, že dohoda bola. Dodal, že Most-Híd už netrvá na verejnej voľbe.

Koaličná dohoda nebola, tvrdí Tomáš. V Moste to vnímali inak
TASR/Jakub Kotian

Budú presadzovať tajnú voľbu

Tomáš poprel koaličnú dohodu, o ktorej hovoril aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. "Žiadna koaličná dohoda na šiestich kandidátoch nebola. V poslaneckom klube Smeru-SD bol jedným z návrhov dohodnúť sa aspoň na šiestich kandidátoch. Ale ak je na tom dohoda, musia sa na tom dohodnúť lídri koaličných strán," priblížil poslanec. V opakovanej marcovej voľbe kandidátov na sudcov ÚS bude Smer-SD podľa Tomáša presadzovať tajnú voľbu.

"My sme nevolili v týchto dvoch kolách práve pre to, lebo voľba sa v poslednom možnom momente zmenila z tajnej na verejnú," uviedol. Podľa Bastrnáka je pre Most-Híd principiálne, aby bol Ústavný súd SR funkčný. "Keď sa dohodneme v koalícii na menách, tak pokojne môžeme voliť aj tajne," vyhlásil.

Rozkol v Smere nehrozí

Smer-SD berie na vedomie osobný názor premiéra Petra Pellegriniho, na zasadnutí klubu strany mu bude vysvetlený postoj poslancov pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Uviedol to poslanec parlamentu Erik Tomáš v diskusnej relácii. "Ako to v Smere-SD býva zvykom, tieto veci si vydiskutujeme vo vnútri strany. Sme dostatočne skúsení a rozumní, aby sme túto tému zvládli," povedal Tomáš v reakcii na Pellegriniho. Ten vyhlásil, že nesúhlasí s postupom klubu Smer-SD pri štvrtkovej voľbe kandidátov na ústavných sudcov.

Premiéra si chcú podľa Tomáša pozvať na zasadnutie poslaneckého klubu. "My, poslanci, mu veľmi radi objasníme a vysvetlíme náš postoj a postup pri procese voľby kandidátov na ústavných sudcov. Nejde o žiadny rozkol v strane Smer-SD," doplnil. "Je len čistou teóriou postavenou na hlinených nohách, že Robert Fico ešte bude kandidovať, pretože vieme, čo povedal pán prezident," vyhlásil poslanec v súvislosti s nadchádzajúcou marcovou voľbou kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok