Most schválil kandidátku do eurovolieb, riešil aj politickú situáciu

TA3 SITA TASR
16.2.2019 12:50

Poslanci strany Most-Híd sa na Republikovej rade zaoberali vnútropolitickou situáciou ohľadne napätia, ktoré vzniklo pri voľbe kandidátov na sudcov ÚS. Prijali tiež rozpočet strany a prijali aj uznesenie ohľadne kandidátov do EP, informoval predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

Hovoria o výbornej kandidátke

Lídrom kandidačnej listiny Most-Híd do májových eurovolieb bude súčasný europoslanec József Nagy. Ako povedal na tlačovej besede, podarilo sa zostaviť výbornú kandidátku, ktorá je pestrá národnostne i regionálne. Dvojkou na kandidátke sa stal štátny tajomník rezortu životného prostredia Norbert Kurilla. Prvú trojku uzatvára členka republikového predsedníctva Andrea Vitkóová. Zo štvrtého miesta bude kandidovať viceprimátor Svidníka Michal Goriščák. Kandidáti Mostu by mali podľa Nagyho sprostredkovať v regiónoch odkaz, že Únia je dobrá nielen pre tých, čo odídu do zahraničia, ale aj pre tých, ktorí zostávajú doma.

Strana Most-Híd chce splniť programové vyhlásenie vlády a neporušiť koaličnú zmluvu. Jej prioritou je dosiahnuť dohodu v koalícii o kandidátoch na ústavných sudcov. "Pre stranu Most-Híd je fungujúci ÚS hodnotovou záležitosťou. Budeme postupovať principiálne a zodpovedne s cieľom v čo najkratšom čase zabezpečiť zvolenie kandidátov na ústavných sudcov." Po sobotnom rokovaní Republikovej rady Mosta-Híd v Bratislave v súvislosti so situáciou okolo voľby ústavných sudcov to uviedol predseda strany Béla Bugár.

Riešili aj vnútropolitickú situáciu

"Republiková rada Most-Híd podporuje úsilie svojho poslaneckého klubu nájsť zhodu na kandidátoch na ústavných sudcov v rámci koalície. Dosiahnutie dohody v koalícií pred ďalším hlasovaním je kľúčové pre úspešné zvládnutie voľby," priblížil Bugár. „Pri voľbe je potrebné uprednostniť funkčnosť inštitúcie pred záujmami strany i osobnými záujmami,“ zdôraznil.

Vedenie strany podľa Bugára nevidí dôvod na to, aby boli predčasné parlamentné voľby, ale nevidí ani dôvod na kšeftovanie s ústavným súdom. Bugár rozumie, že tajná voľba kandidátov je pre niektorých poslancov lepšia, ale vadí mu, ak by niekto pretláčal kandidátov, s ktorými sa jeho strana nestotožňuje, a druhý by ich pretláčal pomocou ĽSNS. „Preto sme boli za verejnú voľbu. Ak sa dohodneme na menách, je jedno, či budeme voliť tajne alebo verejne,“ povedal s tým, že si nevie predstaviť, že by nedošlo k dohode v koalícii.

Bugár zopakoval, že poslanci Most-Híd nebudú voliť Roberta Fica za ústavného sudcu. „Toto naše rozhodnutie platí,“ konštatoval. V koalícii je podľa Bugára momentálne ticho, ale dúfa, že nie pred búrkou. „V koalícii sa momentálne nerokuje a ani to teraz nie je potrebné. Je dôležité, aby sa teraz každý upokojil,“ dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok