Kozmonaut strávil takmer rok vo vesmíre. V jeho tele došlo k zmenám

TA3 TASR
16.2.2019 00:21

Takmer ročný pobyt vo vesmíre spôsobil u amerického astronauta hyperaktivitu imunitného systému a zmenil prejavy niektorých génov v porovnaní s jeho identickým dvojčaťom, ktoré ostalo na zemi.

Kozmonaut strávil takmer rok vo vesmíre. V jeho tele došlo k zmenám
SITA/AP

Astronaut Scott Kelly strávil na prelome rokov 2015-16 na palube medzinárodnej vesmírnej stanice ISS 340 dní, čím utvoril nový americký rekord v dĺžke pobytu vo vesmíre. Scott sa počas misie podrobil štúdii ohľadom účinkov pobytu vo vesmíre na ľudské telo. Jeho výsledky porovnali s identickým dvojčaťom Markom, ktoré ostalo na zemi.

Časť génov prepojených s imunitným systémom sa stala hyperaktívnou, povedal Christopher Mason z Cornellovej univerzity, ktorý pomáhal s vedením štúdie. Mason spozoroval aj zmeny v hodnotách ďalších krvných ukazovateľov, ktoré majú vplyv na činnosť imunitného systému.

Aktivita génov sa podľa jeho slov prispôsobuje všetkým druhom stresových podnetov. "Môžeme pozorovať, ako sa telo adaptuje na zmeny v prostredí," povedal. Vedci nevedia, či boli zmeny pozitívne alebo negatívne. Výsledky štúdie však priniesli pre lekárov nové otázky v súvislosti s plánmi Národného úradu pre letectvo a vesmír poslať ľudí na Mars.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok