Trump už vie, ako postaviť múr bez kongresu. Vyhlásil stav núdze

TA3 TASR
15.2.2019 17:28

Americký prezident Donald Trump oficiálne podpísal dekrét, ktorým pre situáciu na hraniciach Spojených štátov s Mexikom vyhlásil stav núdze. Zároveň podpísal zákon o financovaní štátnych inštitúcií, ktorý zabráni ďalšiemu čiastočnému pozastaveniu financovania federálnych inštitúcií, tzv. shutdownu.

Na bariéry minie miliardy

Vyhlásenie stavu núdze umožní Trumpovi obísť Kongres, ktorý na výstavbu bariéry odsúhlasil oveľa menej peňazí, ako prezident požaduje. Na základe dekrétu o núdzovom stave bude môcť Trump čerpať rozpočtové prostriedky vo výške niekoľkých miliárd dolárov určené na vojenské stavby a boj proti drogám. Jeho rozhodnutie sa však bezprostredne po oznámení stalo terčom kritiky demokratických, ale aj republikánskych členov Kongresu.

Trumpovo piatkové vyhlásenie v Ružovej záhrade Bieleho domu prišlo po tom, čo sa republikáni a demokrati v Kongrese rozhodli odvrátiť hroziace zastavenie financovania veľkej časti štátnych inštitúcií a schválili rozpočet, z ktorého je však na pohraničnú bariéru vyčlenených namiesto Trumpom požadovaných 5,7 miliardy dolárov len 1,4 miliardy. Podľa Trumpa je suma takmer šesť miliárd dolárov nutná na realizáciu štvrtiny z 322 kilometrov dlhej bariéry, ktorú plánoval postaviť tento rok.

Na budovanie bariér na južných hraniciach Spojených štátov má Trump v pláne vynaložiť osem miliárd dolárov, ktoré chce získať kombináciou prostriedkov vo výške 1,4 miliardy dolárov a financií z iných rozpočtových kapitol. Tie mieni na základe prezidentských dekrétov presmerovať najmä z fondov určených na vojenské stavby a boj proti drogovej trestnej činnosti.

Napriek veľkému odporu v Kongrese, a to aj zo strany niektorých republikánov, sa Trump rozhodol vyhlásiť stav núdze, aby vyhovel svojej konzervatívnej voličskej základni a situácia nevyzerala tak, že boj o múr s demokratmi prehral.

Kritika aj hrozby žalobami

Trumpovo rozhodnutie vyhlásiť stav núdze okamžite vyvolalo vlnu kritiky a objavili sa aj hrozby žalobami zo strán jednotlivých amerických štátov, ktorých predstavitelia sa obávajú, že prídu o časť prostriedkov z federálneho rozpočtu.

"Bohužiaľ, budú nás žalovať, bohužiaľ, bude to prechádzať procesom, ale, našťastie, my zvíťazíme," povedal pred Bielym domom Trump, ktorý situáciu na južných hraniciach USA označil za kritickú a nelegálne prisťahovalectvo za "inváziu".

Na Trumpove slová reagovali v spoločnom vyhlásení aj demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a vodca demokratov v Senáte Chuck Schumer, podľa ktorých je Trumpov krok "nezákonný" a je reakciou na "krízu, ktorá neexistuje".

"Prezidentovo konanie je jednoznačne v rozpore s výlučnou právomocou Kongresu prideľovať finančné prostriedky, ktorú naši zakladatelia zakotvili v ústave. Kongres bude svoje ústavné právomoci obhajovať v Kongrese, na súdoch a na verejnosti, pričom využije všetky nápravné opatrenia," uvádza sa v spoločnom vyhlásení Pelosiovej a Schumera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok