Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelé listy sú pripravené čistiť vzduch v reálnych podmienkach

Umelé listy sú pripravené čistiť vzduch v reálnych podmienkach
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V posledných rokoch sa výskumníci snažili napodobniť schopnosť rastlín a pracovali na takzvaných umelých listoch. Vedci z Illinoisskej univerzity v Chicagu teraz navrhli novú verziu, ktorá je pripravená fungovať v reálnych podmienkach. Zo vzduchu pritom odstraňuje oxid uhličitý a vytvára kyslík a syntetické palivá.

Súčasné umelé listy dokážu slušne absorbovať oxid uhličitý, no zatiaľ len v laboratórnych podmienkach, kedy sa používa oxid uhličitý z tlakových nádob. Aby boli umelé listy schopné pracovať v reálnom svete, musia byť schopné čerpať oxid uhličitý z oveľa zriedenejších zdrojov, ako je vzduch.

Výskumníci z Illinoisskej univerzity v Chicagu však navrhli nový dizajn umelého listu, o ktorom tvrdia, že je pripravený na nasadenie do reálneho sveta. Celý systém znie prekvapivo jednoducho, je to v podstate normálna fotosyntéza, zaobalená do novej transparentnej kapsuly. Vonkajšia vrstva je polopriepustná membrána vyrobená z amóniovej živice a je naplnená vodou.

Nová verzia umelého listu je pripravená fungovať v reálnych podmienkach, pričom zo vzduchu odstraňuje oxid uhličitý a vytvára kyslík a syntetické palivá.

Keď slnko zasvieti na tento umelý list, voda sa pomaly odparí cez póry. Počas procesu je oxid uhličitý selektívne z vonku nasávaný do umelého listu. S pomocou umelej fotosyntetickej jednotky sa plyn premení na oxid uhoľnatý, ktorý sa dá zachytiť a použiť na rôzne účely, ako je napríklad výroba syntetických palív. Vedľajším produktom je tiež kyslík, ktorý sa dá zhromažďovať alebo jednoducho vypúšťať späť do vonkajšieho ovzdušia tak, ako to prirodzene robia rastliny.

Podľa výskumníkov by ich umelý list mal byť až 10 násobne účinnejší ako prirodzený list. Ak by sa ich na jednom mieste podarilo dosť zhromaždiť, mohlo by to priniesť slušné množstvo paliva a prispieť k čisteniu okolitého vzduchu. Podľa výpočtov by 360 takýchto umelých listov (s dĺžkou 170 cm a šírkou 20 cm) dokázalo za jeden deň vyprodukovať pol tony oxidu uhoľnatého a vytiahnuť 10 percent oxidu uhličitého zo vzduchu v okolí asi 100 m od rozostavenia.