Bude nová voľba, oznámil Danko. Tentoraz by mohla byť tajná

TA3 SITA TASR
15.2.2019 10:16

Ani druhá ostro sledovaná voľba kandidátov na ústavných sudcov neskončila úspešne. Dôvodom boli neplatné lístky a s nimi súvisiace problémy medzi koaličnými stranami. Predseda parlamentu Andrej Danko vystúpil pred novinármi a informoval ich o tom, že rozhodol o opakovanej voľbe. Situáciu s paralýzou ústavného súdu nevidí tak dramaticky, ako to vykresľujú niektoré médiá.

Stanovil marcový termín

Ústavný súd nezhorel, len bude istý čas fungovať v obmedzenom režime. Uviedol to na tlačovom brífingu predseda NR SR  a šéf SNS Andrej Danko. "Chaos okolo voľby nie je na Slovensku ničím novým," zdôraznil a pripomenul, že v histórii už niekoľkokrát vznikli obdobné, menej či viac závažné situácie. Je podľa neho nešťastné, že ÚS nebude v kompletnom zložení, verí však, že do novej voľby sa prihlásia starí aj noví účastníci. Ako predseda koaličnej strany hľadal a bude hľadať kompromis, aby došlo k prieniku pri niektorých menách. 

"Druhá voľba by zrejme mala byť tajná, keď sa nenašiel prienik pri menách," dodal Danko. Kandidátov do voľby možno navrhovať do 5. marca do 16.00 h. Voľba sa má teda uskutočniť na schôdzi, ktorá sa začne 26. marca.  Predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková má podľa Danka oznámiť opatrenia, ako bude súd fungovať po vypršaní funkčného obdobia väčšiny zvyšných sudcov.

V sobotu končia deviati sudcovia

Parlament ani v opakovanej voľbe nikoho nezvolil, a tak prezident Andrej Kiska nemá ako vymenovať nových ústavných sudcov. V sobotu 16. februára sa skončí funkčné obdobie deviatim z 13 ústavných sudcov. Keďže parlament kandidátov nezvolil, bude nová voľba.

Dankov koaličný partner a šéf Mosta-Híd Béla Bugár nerozumie postupu Smeru-SD. "Nemyslíme si, že je zodpovedné zablokovať takto fungovanie ústavného súdu," vyhlásil s tým, že koaličný partner neurobil dobré rozhodnutie. Nefunkčnosť ústavného súdu je podľa Bugár teda zodpovednosť koaličného partnera. V súvislosti s voľbou a situáciou v koalícii počul rôzne vyhrážky. Most-Híd sa podľa Bugára snažil o zvolenie kandidátov. Dodal, že ak by prešla dohoda koalície a boli by zvolení aspoň šiesti kandidáti, prezident SR Andrej Kiska by mohol vymenovať troch a ústavný súd by bol funkčný. "Nenastala by súčasná situácia," poznamenal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok